Opinió

Nova redacció del Codi Civil de Catalunya

El passat 22 de febrer es va publicar definitivament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la Llei 3/2017, de 15 de febrer, que conté el Llibre Sisè del Codi Civil Català, relatiu a les obligacions i els contractes.

La finalització de la nova redacció del Codi Civil Català ha portat una tasca de més de quinze anys de codificació. Així, el primer dels sis llibres que formen el codi (el dedicat a les disposicions generals) va ésser aprovat al 2002, posteriorment al 2006 es va aprovar el llibre cinquè (sobre la propietat), al 2008 es va donar redacció als llibres tercer i quart (persones jurídiques i successions), l'any 2010 es va aprovar el llibre segon (persona i família), fins avui amb l'aprovació del llibre sisè. L'aprovació d'aquest últim llibre és, sens dubte, una fita històrica per al dret civil català, ja que dona per finalitzada la tasca renovadora iniciada a l'any 1960 amb la Compilació del Dret Civil de Catalunya.

Pel que fa al llibre sisè, és de gran transcendència en el tràfic jurídic, en tant que regula aspectes clau dels negocis jurídics més comuns que es realitzen dia a dia a Catalunya. Així, conté normes específiques sotmeses al dret civil català sobre qüestions clau com el contracte de compravenda, la permuta, el mandat i altres tipus de contractes, tot substituint una sèrie de regulacions prèviament existents en lleis especials.

Alhora, el Llibre Sisè del Codi Civil de Catalunya inclou també una sèrie d'elements que, des d'un punt de vista jurídic, resulten de gran rellevància i expressen un caire molt més modern que el seu homòleg espanyol, com ara la regulació del contracte de compravenda amb certes especialitats per garantir la protecció dels consumidors. En aquest sentit, tot i que la legislació catalana ja preveu el seu propi Codi de Consum, el fet d'incloure especialitats sobre aquesta qüestió en la regulació del propi Codi Civil s'alinea amb els estàndards europeus en aquesta matèria.

Pel que fa a l'entrada en vigor, com a norma general, les disposicions del llibre sisè seran aplicables a partir de l'1 de gener de 2018.

De totes maneres, s'ha de tenir present que és probable que l'aprovació d'aquest llibre sisè acabi plantejant qüestions relatives a la seva constitucionalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.