Gran angular

La plantació d'ametllers es dispara a Catalunya

La demanda de la Xina, la sequera de Califòrnia i el benefici saludable de la fruita seca dobla el preu en set anys

La plantació d'ametllers ja comença a transformar algunes extensions del pla de Lleida i de comarques tarragonines com a conseqüència de l'elevat preu de la fruita seca que, en algunes varietats, s'ha doblat els darrers set anys. Una escalada de preu que s'explica per la demanda de la Xina i dels sud-est asiàtic, les sequeres de Califòrnia -el màxim productor mundial- i pels beneficis de l'ametlla per a la salut.

“Les varietats marcona i llargueta es paguen a 8,25 i 7,60 euros/kg/gra, respectivament, mentre que el 2009 es pagaven a 3,7 i 2,61 euros”, explica Francesc Reguant, director d'Obealimentària. El també vicepresident de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya afirma que aquest sector s'està transformant i el que més creix són les plantacions en zona de reg. Tot i així, l'ametlla de secà representa encara actualment unes 33.000 hectàrees quan el reg tot just arriba a les 4.000. En aquest sentit, Roger Palau, cap de la branca de fruita seca de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, diu que una de les causes del boom de la plantació d'ametllers és que “ha passat de ser un cultiu marginal a ser tractat com un arbre fruiter”. També afegeix que el preu global a escala mundial se situarà entre els 4 i 5 euros/kg/gra. Un bon preu a llarg termini per assegurar el sector sense caure en una bombolla, sobretot en indrets regats pel canal Segarra Garrigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.