Política

Crisi a l’eix transatlàntic

Els britànics deixen de compartir informació de l’atemptat de Manchester després que Washington difongués dades de la investigació

Trump amenaça de portar als tribunals els autors de les filtracions

La poli­cia britànica ha deci­dit dei­xar de com­par­tir infor­mació amb la dels Estats Units després de les fil­tra­ci­ons dels últims dies sobre la inves­ti­gació de l’atemp­tat al Manc­hes­ter Arena. Lon­dres està molt molest per la publi­cació a The New York Times (NYT), pri­mer, del nom del suïcida i, l’endemà de l’atemp­tat, d’imat­ges de les res­tes de l’arte­facte uti­lit­zat per per­pe­trar la mas­sa­cre. Les fotos les havia fet la poli­cia britànica, i el Minis­teri de l’Inte­rior britànic les havia com­par­tit amb el Depar­ta­ment de Segu­re­tat Inte­rior i altres agències d’intel·ligència nord-ame­ri­ca­nes.

Després de la pri­mera fil­tració, la minis­tra de l’Inte­rior britànica, Amber Rudd, va dir que està “furi­osa” per les dades. Però el NYT va publi­car dime­cres vuit fotos en què s’apre­cien diver­sos ele­ments de l’explo­siu, des del deto­na­dor i una bate­ria fins a frag­ments de la mot­xi­lla blava i tros­sos de metall i car­gols. La pri­mera minis­tra, The­resa May, es va tro­bar ahir per pri­mer cop després de l’atac amb el pre­si­dent nord-ame­ricà, Donald Trump, en la cimera de l’OTAN a Brus­sel·les.

En arri­bar a la reunió, May va decla­rar: “Tenim una relació espe­cial amb ells [els nord-ame­ri­cans] i són els nos­tres prin­ci­pals ali­ats en matèria de defensa i segu­re­tat. Aquesta és una relació que es basa en la con­fiança, i part d’aquesta con­fiança implica saber que podem com­par­tir infor­mació. Faré saber al pre­si­dent Donald Trump que aques­tes dades s’han de com­par­tir de manera segura.”

Trump va reco­llir el mis­satge i va con­dem­nar les fil­tra­ci­ons des de Brus­sel·les: “Fa massa temps que es pro­du­ei­xen aques­tes fil­tra­ci­ons [...]. Les fil­tra­ci­ons d’infor­mació sen­si­ble són un gran perill per a la nos­tra segu­re­tat naci­o­nal”, va dir. I hi va afe­gir: “Dema­naré al Depar­ta­ment de Justícia i a altres agències relle­vants que comen­cin una inves­ti­gació pro­funda i, si cal, el cul­pa­ble serà pro­ces­sat i li caurà a sobre tot el pes de la llei.”

Més deten­ci­ons

En un dis­curs en la cimera, el pre­si­dent nord-ame­ricà va donar el seu con­dol a les vícti­mes de l’atemp­tat de Manc­hes­ter. “Nenes inno­cents i mol­tes altres per­so­nes van ser hor­ri­ble­ment assas­si­na­des men­tre assis­tien a un con­cert [...]. Ens hem d’unir per tro­bar i expo­sar aquests cri­mi­nals, extre­mis­tes i per­de­dors, perquè són uns per­de­dors, i posar-hi fi.”

Per la seva banda, May va des­ta­car que l’atemp­tat a Manc­hes­ter demos­tra la importància d’una “aliança con­tra el ter­ro­risme inter­na­ci­o­nal i Estat Islàmic”. I va anun­ciar que incre­men­ta­ria al 2% del PIB la des­pesa en Defensa i que des­ti­na­ria el 20% del pres­su­post de Defensa a equi­pa­ment. Fonts de Segu­re­tat asse­gu­ren que han frus­trat divuit intents d’atemp­tat des del 2013, inclo­ent-hi el de West­mins­ter del març.

Ahir al matí, l’ambai­xa­dor nord-ame­ricà a Lon­dres, Lewis Lukens, va con­dem­nar també les fil­tra­ci­ons en una entre­vista a la BBC. “Aques­tes fil­tra­ci­ons són repro­va­bles i pro­fun­da­ment angoi­xants”, va expli­car Lukens. “Hem tin­gut con­ver­ses al més alt nivell i estem dis­po­sats a esbri­nar com es van pro­duir les fil­tra­ci­ons i a atu­rar-les”, hi va afe­gir. Pel que fa a la inves­ti­gació, ahir es van publi­car unes imat­ges cap­ta­des per les càmeres de segu­re­tat del cen­tre comer­cial Arn­dale, situat a pocs metres del Manc­hes­ter Arena, en les quals apa­reix Sal­man Abedi, el ter­ro­rista suïcida, com­prant la mot­xi­lla blava que va car­re­gar d’explo­sius dilluns a la nit abans d’immo­lar-se al final del con­cert d’Ari­ana Grande. També s’ha sabut que Abedi va anar a Berlín qua­tre dies abans de l’explosió. Havia viat­jat abans a Síria i a Líbia, on viuen els seus pares. El seu pare i el seu germà van ser detin­guts dime­cres per la milícia líbia. Segons fonts líbies, el germà petit d’Abedi conei­xia els plans de Sal­man i pla­ne­java un atemp­tat a gran escala a Trípoli.

Ahir es van pro­duir nous escor­colls i deten­ci­ons a Manc­hes­ter. En total, ja són deu les per­so­nes detin­gu­des, inclo­ent-hi el pare i dos ger­mans d’Abedi. La poli­cia està trac­tant d’arri­bar fins a la per­sona que va fabri­car la bomba i des­ta­par el grup ter­ro­rista del qual sos­pita que for­mava part Adebi.

LES FRASES

La relació [amb els EUA] es basa en la confiança, i això implica saber que podem compartir informació
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
El culpable [de les filtracions] serà processat i li caurà a sobre tot el pes de la llei
Donald Trump
PRESIDENT DELS EUA

Elisabet II: “Horrible, tan joves”

La reina Elisabet II es va desplaçar ahir a Manchester, al nord d’Anglaterra, per visitar l’hospital infantil on estan ingressats alguns dels menors ferits en l’atemptat de dilluns. En l’atac al Manchester Arena van morir 22 persones i una seixantena més van resultar ferides, entre les quals molts nens. Una vintena d’aquests ferits estan molt greus i se’ls han hagut de fer amputacions. La reina va donar les gràcies a tot el personal sanitari per tota la feina feta aquests dies. I els va donar molts ànims. “El més horrible de tot és que són molt joves”, va comentar al personal de l’hospital. Elisabet II va penjar diverses fotos a Twitter parlant amb alguns dels nens. La reina, juntament amb el seu marit, ja va presidir el minut de silenci de dimarts al Palau de Buckingham i s’ha mostrat consternada per l’horror de la massacre. “És encantadora, realment no m’ho esperava”, va dir una de les nenes, Millie Robson, de 15 anys. I va explicar que li va preguntar per Ariana Grande.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.