Opinió

Inversió i curses de cavalls

La majoria de Robo Advisors no són, de fet, ‘assessors’ (‘advisor’ vol dir assessor en anglès) sinó molt més que això: són gestors integrals de carteres

Si anem a una cursa de cavalls, podem apostar pel cavall guanyador. Això és difícil i les nostres possibilitats d’encertar, baixes. Però imaginem-nos que podem apostar pel cavall mitjà, és a dir, aquell que representa el temps de tots els cavalls com a mitjana.

Els fons d’inversió gestionats inverteixen apostant pels cavalls guanyadors, però s’ha demostrat que el 90% d’ells fracassen en l’intent, sigui pels seus costos elevats, les seves limitacions o, simplement, perquè no sempre és fàcil encertar quin cavall arribarà primer a la meta. Guanyar a totes les curses és encara més difícil i encertar any rere any, missió impossible.

Els ETF (o fons indexats cotitzats) són una excel·lent alternativa en el terreny de la inversió: no aposten pel cavall guanyador (o una selecció d’empreses) sinó pel resultat mitjà de tots els cavalls (totes les empreses que componen un índex). Així, un ETF no s’equivoca intentant endevinar les empreses que tindran una rendibilitat més alta ni tampoc corre el risc d’apostar per les perdedores. Aposta pel cavall mitjà, aquell que sempre acaba la cursa.

Això permet garantir una rendibilitat de gairebé el 100% respecte a un índex, que recordem que representa el conjunt d’accions d’un mercat. Invertir en ETF suposa, a més, un avantatge afegit: podem invertir a tot el món i en tot tipus d’actius.

Actualment, hi ha 5.000 ETF diferents, a través dels quals s’estan gestionant més de 4.000 bilions de dòlars a tot el món. L’opció d’invertir en ETF ha permès als anomenats Robo Advisors oferir una nova manera molt més eficient d’invertir: combinant índexs de tot el món i a tota classe d’actius mitjançant una plataforma tecnològica que redueix els costos i augmenta l’eficiència per tal d’obtenir la millor rendibilitat possible.

Però cal aclarir que la majoria de Robo Advisors no són en realitat assessors (advisor vol dir assessor en anglès) sinó molt més que això: són gestors integrals de carteres. La gestió integral d’una cartera permet combinar índexs no correlacionats, és a dir, que es mouen en direccions contràries, o no 100% correlacionats, la qual cosa redueix significativament el risc.

Si a això hi sumem el fet que aquesta nova forma d’invertir està disponible a qualsevol dispositiu mòbil, en pocs minuts i a baix cost, són realment una alternativa de gran valor afegit per a l’estalviador/inversor que busca alguna cosa més pels seus diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.