Opinió

Generacions

Per si no fos prou: de cada 10 espanyols en aquests quadres recollits, el 83% de la població espanyola, més de 4 generen PIB des del costat de l’oferta i menys de 6 no; i dels que queden fora d’aquest 83% és assumible que no gaires generaran PIB des de l’oferta, és a dir, des de la producció. En altres paraules, en termes generals i resumint, de cada 10 espanyols, 4 se sostenen a si mateixos i també als altres 6. Ara meditin si és sostenible un país amb aquestes característiques

D’un temps cap aquí s’està parlant bastant de les generacions que hi ha hagut des de la fi de la II Gran Guerra. Del que passa amb elles, dels seus problemes, de les seves preferències, de les seves penes i problemes. Vegin els dos quadres del gràfic superior, tots dos referits a Espanya.

El primer recull la distribució de la població actual entre les quatre generacions (atenent el període de temps oficialment acceptat d’extensió) existents des del 1945 en percentatge sobre el total de cada generació i el desglossament, també en percentatge, dels membres de cadascuna d’aquestes generacions segons estiguin ocupats, aturats o inactius. El segon mostra el mateix que l’anterior expressat en milers de persones, així com el total per epígrafs.

Del primer quadre el que es dedueix és que la majoria de les/els integrants dels Baby Boomers estan jubilats, la qual cosa en part hauria de sorprendre: les seves edats oscil·len entre els 53 i els 72 anys, que vol dir que si el 64% estan inactius, hi ha bastants d’aquestes/aquests integrants que han estat apartats de la seva activitat laboral, és a dir, prejubilats. En aquesta franja la taxa de desocupació, en part per l’anterior, és gairebé alemanya.

La següent generació, les edats de la qual es mouen entre els 36 i els 52 anys, òbviament mostra una molt elevada taxa d’ocupació, peròalerta: una desocupació alta tenint en compte que molts dels seus membres estaven treballant quan l’actual crisi va començar a manifestar-se, la qual cosa indica pèrdua de l’ocupació encara que manteniment com a part de la població activa.

El que és una exageració és la suma de desocupació més inactivitat de les i dels joves: les persones en edats compreses entre els 22 i els 35 anys: el 43,6%. I d’aquesta meitat llarga dels seus membres que estan ocupades/ats, quants estan subempleats i subremunerats?

I el que al·lucina és el que succeeix amb la generació següent, aquella les edats de la qual es mouen entre l’any i els 21: una desocupació del 8,3%, la qual cosa posa de manifest el fet que a pesar que a aquestes edats un gran nombre dels seus integrants estiguin formant-se, i que es trobin en el mercat laboral a partir dels 16 anys, la desocupació és, com ja sabem, enorme; imaginin quines cotes ha d’aconseguir la subocupació.

Veient les generacions en conjunt s’és conscient de l’estat de la qüestió: la desocupació que és del 6,4% entre els qui tenen entre 53 i 72 anys, passa a ser del 16,1% entre els qui les seves edats van dels 36 als 52 anys, i escala fins al 21,6% entre els que es denomina “els joves”. Tremend!

La realitat d’espanya.

El segon quadre, a més d’observar les quantitats de cada epígraf en cada generació s’observa la realitat d’Espanya al final del 2016, que és el moment en què es va tancar aquest registre: dels més de 38 milions de persones que sumen els integrants d’aquestes quatre generacions (la resta fins a 46 milions al fet que llavors ascendia la població d’Espanya la formarien els menors d’un any, els majors de 72 i aquelles persones comptabilitzades com a població però fora del registre utilitzat per elaborar aquest còmput generacional), el 47% estaven ocupades i el 53%, aturades o inactives.

És a dir, de cada 10 espanyoles/ls que formen part d’alguna d’aquestes quatre generacions, més de 4 estan ocupats i menys de 6 o aturades o inactives.

Per si no fos prou: de cada 10 espanyoles/ls en aquests quadres recollits, el 83% de la població espanyola, més de 4 generen PIB des del costat de l’oferta i menys de 6 no; i dels que queden fora d’aquest 83% és assumible que no gaires generaran PIB des de l’oferta, és a dir, des de la producció. En altres paraules, en termes generals i resumint, de cada 10 espanyoles/és, 4 se sostenen a si mateixos i també als altres 6.

Ara vostès meditin si és sostenible un país amb aquestes característiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.