Cinema

Cinema

Una de fantasmes

Casey Affleck es converteix en un espectre enamorat i melancòlic a ‘A ghost story’, una pel·lícula premiada en l’últim Festival de Sitges

Els fantasmes s’associen al terror, i quan es va incloure A ghost story (Una història de fantasmes) a la secció oficial del Festival de Sitges, es podia pensar que es tractava d’una pel·lícula de por. Res més lluny de la realitat: el nou treball de David Lowery és una sensible i melancòlica història d’amor que reflexiona sobre el pas del temps, la nostàlgia, el dolor i l’acceptació del destí. La pel·lícula arriba avui als cinemes després de rebre el premi a la millor fotografia i dos guardons no oficials a Sitges.

“Fa anys que vull explicar una història de fantasmes tradicional –comenta David Lowery a les notes de producció del film–. M’encanta la imatge clàssica del fantasma amb llençol blanc.” Una imatge que vam poder veure fa uns anys en una producció catalana de Lluís Miñarro, Finisterrae, dirigida per Sergio Caballero, el director del Sònar. David Lowery cita aquest film com una de les fonts d’inspiració d’aquesta pel·lícula independent, protagonitzada per dos coneguts actors nord-americans: Casey Affleck i Rooney Mara. Interpreten una parella que viu en una petita casa a Texas. La mort d’ell en accident de cotxe deixa la noia sola i desconsolada a la casa, i el noi es converteix en un fantasma (amb llençol blanc i dos forats als ulls) que ronda la casa. Lligat per sempre a l’espai on va viure i estimar la noia, el fantasma veu com la noia marxa a començar una altra vida, com desfilen altres llogaters i, amb el temps, com els tractors arrasen la casa per construir-hi uns grans i moderns edificis.

“Sovint em fa por pensar en la rapidesa amb què passen els anys –escriu Lowery a les notes promocionals–. Aquesta pel·lícula intenta enfrontar-se al pas del temps, que anirà endavant m’agradi o no, i arribarà el moment en què tot allò que vaig aconseguir no significarà res. El més difícil és acceptar que no tenim opcions, i gran part d’aquesta pel·lícula tracta d’això.”

D’estructura circular i repetitiva, amb llargs i reposats plans seqüència, la pel·lícula està tenyida de nostàlgia i melancolia. A ghost story és també una història romàntica sobre la pèrdua de la persona estimada, que ens pot convertir a tots, vius o morts, amb llençol o sense, en fantasmesDavid Lowery ha rodat la pel·lícula prop d’on viu, a Texas, terra d’un altre cineasta independent nord-americà amb talent i sensibilitat, Richard Linklater. Còmode tant en la gran producció com en el cinema intimista, Lowery va estrenar l’any passat Peter y el dragón, amb Bryce Dallas Howard i Robert Redford. Es va donar a conèixer el 2013 amb En un lugar sin ley, que ja estava protagonitzada per Rooney Mara i Casey Affleck, guanyador del darrer Oscar al millor actor per Manchester frente al mar. “En el fons sóc un romàntic”, diu el director. “No començo explicant una història d’amor, però acaba apareixent. En part es deu a la increïble química que hi ha entre Casey i Rooney.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.