Opinió

Com es pot finançar un projecte emprenedor

És de tots conegut que, en dècades de bonança econòmica, l’administració ha destinat pocs diners a fomentar o conrear l’esperit emprenedor

La majoria de projectes empresarials basats en la innovació (start-ups) acostumen a anar mancats de finançament per desenvolupar-se. Per tant, és necessari buscar inversió aliena per poder-los materialitzar. Cal tenir present que aquests mateixos projectes solen estar fonamentats en la “intuïció” de l’emprenedor, un coneixement evident per a qui la posseeix però que no està fonamentat ni en el raonament ni en la deducció.

És a dir, si l’emprenedor necessita finançament de tercers, com ara inversors privats o capital risc, haurà de dotar aquesta “intuïció” d’elements que hi afegeixin objectivitat, raonament i deducció per minimitzar les incerteses que genera. D’aquesta manera, pot aconseguir fer menys arriscada la inversió en el seu projecte. He eliminat el finançament bancari d’aquest grup per raons òbvies, entre d’altres, perquè la “innovació” és un terme antagònic a “garanties”. Una paraula imprescindible si l’emprenedor vol sortir del banc amb possibilitats de rebre diners.

És de tots conegut que, en dècades de bonança econòmica, l’administració ha destinat pocs diners a fomentar o conrear l’esperit emprenedor. A més, la formació en aquesta vessant no ha estat present en la majoria dels programes de les universitats.

Paradoxalment, en l’actualitat es produeix una situació curiosa en el paradigma economia/emprenedoria. La majoria d’inversors privats i gestores de patrimoni familiar, que abans invertien els seus excessos de liquiditat en els mercats organitzats i en el sector immobiliari, actualment tenen aquests mateixos excessos de liquiditat ociosos pel menor rendiment que ofereixen els sectors esmentats. Ara busquen destinar-los a projectes tecnològics o d’innovació que ofereixin les rendibilitats que en altres temps aconseguien per altres camins.

No obstant això, per aconseguir que aquests excessos de liquiditat arribin als nostres projectes, han d’oferir una anàlisi objectiva per reduir, tant com sigui possible, les incerteses que generen o que podrien provocar al possible inversor en una operació de capital risc.

Per una altra banda, no és menys cert que els inversors, entre els quals em trobo en algun projecte, inverteixen els seus diners sense cap altra garantia que la que ofereix el propi pla de negoci i la seva viabilitat objectiva.

És per aquesta raó que sempre caldrà oferir un escenari de seguretat i objectivitat, en l’anàlisi de totes les dades, per poder generar la confiança indispensable per aconseguir el tan desitjat finançament. La societat està absolutament necessitada d’emprenedoria i els inversors estan mancats de projectes en els quals invertir. Això sí, projectes que estiguin proveïts d’objectivitat i certitud en les seves anàlisis i que ofereixin possibilitats de grans plusvàlues i rendibilitats en les projeccions financeres.

Aquesta és una síntesi bàsica del procés que s’ha de seguir entre l’embrió del projecte d’innovació i la seva materialització final a partir dels elements que facilitaran la consecució del finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.