Política

El Consell d’Estat recomana a la Moncloa que no impugni ara la candidatura de Puigdemont

L’òrgan consultiu respon al govern espanyol que no veu fonaments per al recurs en aquest punt

L’informe del Consell és preceptiu però no vinculant

El Consell d’Estat ha recomanat al govern espanyol que no impugni la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura, segons han confirmat a Efe fonts de la institució.

La Moncloa ha anunciat aquest dijous que presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra designació del candidat de Junts per Catalunya i ha demanat a l’òrgan consultiu que emeti un informe, que és preceptiu però no vinculant. L’informe, però, és un requisit previ a la impugnació.

. La comissió permanent del Consell d’Estat s’ha reunit durant dues hores aquesta tarda per analitzar la petició que el govern espanyol li ha fet aquest matí amb caràcter d’urgència. Segons les fonts, el Consell ha respost aquest vespre que no veu fonaments per impugnar, en aquest moment, la candidatura. La institució argumenta que no és possible presentar recursos al Constitucional de manera preventiva.

Fonts de la Moncloa citades per l’ACN reconeixen que en l’informe el Consell d’Estat discrepa sobre “el moment temporal” d’impugnar l’acord però sostenen que “avala els arguments jurídics plantejats per l’executiu”.

D’altra banda, la Moncloa també ha fet el que s’anomena una consulta potestativa al Consell d’Estat per conèixer, prèviament, la seva opinió sobre dos supòsits. El govern de Mariano Rajoy vol saber si es pot impugnar davant el TC els possibles tràmits que faci la Mesa per facilitar la investidura d’un candidat que no està present a la cambra, ja sigui via telemàtica o per delegació. També volen conèixer l’opinió del Consell d’Estat sobre si els diputats que estan a Brussel·les poden delegar el seu vot.

Fonts de la Moncloa apunten que, en aquest segon cas, els criteris de l’executiu i del Consell d’Estat coincideixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.