Opinió

ICO, monedes virtuals i la regulació

L’avanç de la tecnologia blockchain ha obert la porta a una nova via de finançament empresarial: les denominades Inicial Coin Offerings (ICO), que permeten a les empreses obtenir nous recursos econòmics de manera alternativa al sistema creditici habitual, mitjançant l’emissió de la seva pròpia moneda virtual o token.

De manera semblant a un sistema crowdfunding, les ICO permeten obtenir finançament de tercers de manera descentralitzada. Com a norma general, solen articular-se a través d’un smart contract prèviament programat perquè els inversors que realitzin una aportació econòmica al projecte rebin automàticament un nombre predeterminat de tokens representatius d’aquest, els quals poden tenir diversos tipus d’utilitat, usabilitat o aplicabilitat. Aquesta nova via de finançament està suposant un autèntic repte legislatiu per a les principals entitats reguladores dels mercats financers a àmbit global, entre les quals destaquen la Securities Exchange Comission estatunidenca (SEC) i l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA). Alhora, la Comissió Europea i el G20 també han fixat aquesta qüestió com un punt important sobre el qual treballar. Des d’un punt de vista jurídic, es plantegen principalment tres qüestions: (a) en primer lloc, si aquests tokens o monedes virtuals de nova creació poden entendre’s com un producte financer i, en conseqüència, si és necessari -i convenient- fixar una sèrie de garanties per tal de protegir els inversors minoristes; (b) en segon lloc, si a causa de l’anonimat que per se permet la tecnologia blockchain als seus usuaris obliga a establir una forta regulació en l’àmbit de la lluita contra la ciberdelinqüència i la criminalitat organitzada, especialment en l’àmbit del blanqueig de capitals; i (c) en tercer lloc, quin tractament i control tributari s’ha d’establir a àmbit nacional i internacional per tal de controlar financerament i fiscalment aquest tipus de moviments de capital. Tot sembla apuntar que durant aquest any veurem grans avanços en la regulació d’aquesta tecnologia i, en particular, sobre les ICO com a forma de finançament alternatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.