Economia

L’Eurocambra dona suport a De Guindos però demana canviar el procediment

El va designar vicepresident del BCE amb 27 vots a favor, 14 en contra i 13 abstencions

Una esmena podria fer canviar el sentit d’algun vot al març

La comissió d’Afers Econòmics del Parlament Europeu va donar ahir llum verd al nomenament del ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, com a vicepresident del BCE. Amb 27 vots a favor, 14 en contra i 13 abstencions, la designació de l’encara ministre per ocupar un seient a Frankfurt va tenir l’aval de la comissió, on hi ha representants de les diverses formacions polítiques. Els grups populars, liberals i conservadors i reformistes hi van votar majoritàriament a favor, mentre que pel que fa al vot dels socialdemòcrates hi va haver divisió, i els ecologistes i l’esquerra unitària hi van votar en contra.

El Parlament Europeu, però, encara s’haurà de pronunciar sobre la mateixa qüestió, aquest cop en ple, en la sessió parlamentària programada a mitjan març. Si els partits mantenen les posicions d’ahir –la votació va ser secreta–, el resultat en ple hauria de ser també positiu.

Amb tot, una esmena introduïda pels socialistes podria fer canviar el sentit del vot d’alguns dels diputats en el ple del març. La portaveu socialista a la comissió, Pervenche Berès, va proposar que el Consell iniciï un diàleg amb la cambra per “millorar” el procés de decisió per designar el vicepresident del BCE, ja que, segons va dir, la manera actual “no respecta l’esperit dels tractats”, ja que el dictamen del Parlament no és vinculant i l’última paraula la tenen els estats. A més, Berès, molt crítica amb De Guindos, va qüestionar la seva elecció pel perfil polític del candidat i perquè considera que no té prou currículum. I fins i tot va aprofitar per al·ludir al “problema dels sobres” del PP. De Guindos va sortir al pas insistint que ell no és afiliat de la formació.

Es dona per fet que De Guindos serà designat nou vicepresident del BCE pels caps d’estat i de govern de la UE, ja que els líders europeus tindran l’última paraula en la cimera del 22 i 23 de març, després de consultar les opinions de l’Eurocambra i del BCE, que es pronunciaran en els pròxims dies. Mentre que els eurodiputats votaran en ple en la sessió del 12 al 15 de març, el BCE es pronunciarà abans, el 8 de març que ve. En qualsevol cas, De Guindos no substituirà Vítor Constancio fins a l’1 de juny, un cop acabi el mandat del portuguès, i es mantindrà vuit anys al consell executiu de l’entitat.

LA FRASE

La manera actual de la designació no respecta l’esperit dels tractats
Pervenche Berès
eurodiputada socialdemòcrata

LA DATA

22.03.18
Es farà
la cimera en la qual els caps d’estat i de govern decidiran, un cop consultats l’Eurocambra i el BCE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.