Economia

La Unió Europea dona llum verd a una macrofusió en el sector agroquímic

L’executiu comunitari autoritza la compra de Monsanto per part de Bayer

Brussel·les defensa que la decisió garanteix “una competició efectiva”

El gegant farmacèutic Bayer té a l’abast de la mà l’expansió del seu negoci al mercat agroquímic, que consolidaria l’onada global de fusions en el sector. La Comissió Europea va donar ahir el vistiplau a l’adquisició per part d’aquesta companyia alemanya de la nord-americana Monsanto, transnacional famosa per la producció de transgènics. Una compra valorada en uns 54.000 milions d’euros amb la qual Bayer s’assegura el control de més d’una quarta part del mercat mundial de llavors i pesticides i que enfureix els ecologistes.

L’executiu de Jean-Claude Juncker va admetre ahir que la transacció crea “l’actor mundial integrat més gran” d’aquest sector. I és que, en efecte, Monsanto és el primer proveïdor de llavors del món i comercialitza el pesticida més utilitzat, el controvertit glifosat. Una excel·lent compra per al segon proveïdor internacional de pesticides, Bayer, que consolida un triumvirat de macroempreses agroquímiques, després de la fusió entre les americanes Dow i DuPont i la xinesa ChemChina i la suïssa Syngenta, també aprovades per la UE.

Davant les crítiques que només quedin tres grans conglomerats que proveeixin de fertilitzants i llavors els agricultors d’arreu del vell continent, la CE defensa que la decisió garanteix “una competició efectiva” argumentant que la companyia ha resolt els seus dubtes sobre la fusió oferint la venda del negoci de llavors a la també empresa alemanya de productes químics BASF. “Hem assegurat que el nombre d’actors globals activament competint en aquests mercats es mantingui igual”, afirmava ahir la comissària de la Competència, Margrethe Vestager.

Reaccions oposades

Tot i que queda pendent el llum verd dels EUA, que, segons Bloomberg, pretén que Bayer vengui més actius, els alemanys no han amagat pas l’alegria de la victòria europea. “És un gran èxit i una fita significant”, va celebrar ahir el director general de Bayer, Werner Baumann, que espera concloure l’acord entre l’abril i el juny d’aquest any. L’empresari va assegurar que amb l’acord volen “ajudar els agricultors de tot el món a cultivar menjar més nutritiu de manera més sostenible”.

Menys contents estaven, però, els ecologistes europeus, que veuen l’autorització com “una mala notícia per al sector agrícola, el medi ambient i la seguretat alimentària”. En aquest sentit, l’eurodiputat d’Equo, Florent Marcellesi, va demanar ahir a l’executiu comunitari que “almenys” doni més poder als petits agricultors amb la futura reforma de la política agrària que permeti superar “la dependència química” de les transnacionals. Vestager va reconèixer ahir haver rebut milers de peticions sobre l’adquisició que expressaven “preocupació” per la salut dels consumidors i el clima, però va respondre que, tot ser inquietuds importants, “no poden ser la base per avaluar una fusió”.

LA FRASE

Volem ajudar els agricultors de tot el món a cultivar menjar més nutritiu de forma més sostenible
Werner Baumann
director general de Bayer


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.