Empreses

Varador 2000 es fa més gran

L’empresa amplia instal·lacions i suma cinc col·laboradors més al seu projecte

“Varador 2000 és un petit hub industrial, d’oferta tècnica per al sector naval.” Així és com defineix Txiqui Mas l’empresa de la qual n’és el propietari i director general, dedicada al manteniment d’embarcacions i ubicada al port d’Arenys de Mar. “Menys construir, ho fem tot”, assegura. Ara es fan més grans i sumen 1.200 metres quadrats als 10.000 que ja tenen, modificant també l’espai actual per ampliar la superfície útil i fer-la més practicable per a grans embarcacions, una ampliació que suposa una inversió d’1,2 milions d’euros i la possibilitat de sumar cinc empreses col·laboradores més a les cinc que ja tenen a les seves instal·lacions.

Nascut a Vilanova i la Geltrú, Mas prové d’una família que ha estat sempre vinculada al mar. El seu besavi per part de mare era pescador. L’altre besavi, industrial. El seu pare va crear Nàutica Esplai a Arenys de Mar, una empresa dedicada a la venda i reparació d’embarcacions. Des de llavors, el 1968, Txiqui Mas té el cor dividit entre les dues poblacions costaneres.

Ell i el seu germà es van incorporar a l’empresa del pare, fins que el 2003 es divideix la societat i neix Varador 2000. La crisi va fer replantejar el negoci i a partir del 2007, Mas decideix centrar-lo en l’activitat industrial. “Coordinem, fem de caps de projecte del manteniment, restauració o modificació d’una embarcació. Tenim un equip propi i unes empreses col·laboradores, instal·lades dins de la nostra concessió. Formen part del projecte”, explica. Un 80% dels vaixells que entren a Varador 2000 són esportius i un 20%, de pesca o altres activitats professionals.

Activitat industrial.

Allarguen vaixells, canvien motors, posen estabilitzadors o cabines noves. “Per fer tot això necessitem fusters, hidràulics, mecànics, pintors, electricistes... Uns formen part de la nostra plantilla i els altres són de les empreses col·laboradores. En total, 80 persones treballen en les cinc empreses que estan instal·lades a Varador 2000”, explica Mas, com és el cas de Nàutica Sinera, que té la concessió de la grua petita per a embarcacions esportives i forabord. Mas destaca “la qualitat professional per especialització que tenim. És la millor”.

Varador 2000 “importa clients i exporta serveis”. L’any passat els clients internacionals van arribar al 70% del total de l’empresa. Aquest és el model de negoci que Txiqui Mas ha implantat al port d’Arenys de Mar i que ell mateix reconeix que “no és habitual en el sector”, però ho hauria de ser, “perquè la nàutica no és només l’oci o l’esport dels rics, és un sector que té molt a aportar a l’economia”, afirma, i esmenta la gran riquesa indirecta i induïda que genera Varador 2000 al territori, que voreja els 11 milions d’euros.

El 2011 creixen a Mataró, on inverteixen 1,5 milions per construir una base nàutica que acull superiots de 20 a 60 metres d’eslora. Poc després van obrir una delegació comercial a Palma de Mallorca, on donen assistència i suport tècnic i logístic als clients de les illes. El projecte fet realitat a Mataró és un petit exemple del que va intentar a Vilanova pels volts del 2000: construir una gran marina per a grans iots i les seves tripulacions, amb amarratges de lloguer i no de venda, que havia d’atreure negoci al territori. “Avui ja parlaríem del Vilanova Clúster. No volíem especular. Era un negoci industrial”. Encara du el projecte sota el braç, i si no és possible desenvolupar-lo a Vilanova té previst fer-ho, a escala, a la bocana del port d’Arenys de Mar. És el somni pendent.

L’empresa va ser el primer soci de fora de Barcelona que es va incorporar al Barcelona Clúster Nàutic i forma part del seu consell d’administració. “Barcelona ha de ser una marca referent per captar les grans embarcacions, perquè són una gran activitat econòmica.” Explica que la majoria d’aquests grans iots es lloguen per setmanes i aporten turisme de qualitat, amb gran poder adquisitiu. Demana que s’expliqui bé a la societat que aquest “no és un negoci ofensiu” i també reclama canvis normatius “per facilitar l’arribada d’aquest tipus de iots a les nostres costes i poder competir així amb els veïns francesos i italians”.

VARADOR 2000

Facturació
10 M€
Treballadors
41
Any de fundació
1984
Varador 2000, que té entre els seus clients la flota del Museu Marítim de Barcelona, s’implica en activitats més enllà de les pròpies industrials. El novembre passat va organitzar un curs internacional sobre cuina i gastronomia als superiots, amb gran èxit de participació.

Maresmar, al juny, a Arenys

En el camí de crear implicació i arrelament cap a la nàutica, Txiqui Mas és incansable. L’empresa que dirigeix, Varador 2000, s’ha embrancat en un esdeveniment únic a les nostres costes: Maresmar. Trobada de Centenaris, que tindrà lloc del 8 al 10 de juny al port d’Arenys de Mar. Es tracta d’una concentració d’una vintena de vaixells centenaris i històrics al Maresme, encapçalats pel Santa Eulàlia, el vaixell insígnia del Museu Marítim de Barcelona, i el Sírius, que enguany compleixen els cent anys i encara naveguen. “L’important no és tenir un vaixell sinó gaudir del mar, i hem d’aconseguir que a la gent li agradi el mar”, afirma Mas, que du altres projectes de difusió de la nàutica a la carpeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.