Política

El PNB aplana un possible suport als pressupostos

L’executiva del partit acorda no presentar esmenes a la totalitat dels comptes de Montoro

Els nacionalistes bascos asseguren que ho fan per “concedir una oportunitat a l’obertura d’un nou temps de diàleg política a l’Estat espanyol i a Catalunya”

L’executiva del PNB ha acordat aquest dijous no presentar una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat per al 2018. Malgrat que la decisió no implica el sentit del seu vot el pròxim dijous, quan se sotmetran al Congrés les esmenes a la totalitat de la resta de grups, la decisió aplana la possibilitat que els cinc diputats del PNB donin suport al govern espanyol en aquest primer tràmit per evitar la devolució dels comptes.

L’Euzkadi Buru Batzar ha justificat en un comunicat el fet de no presentar esmena a la totalitat per la voluntat dels nacionalistes bascos de “concedir una oportunitat a l’obertura d’un nou temps de diàleg política a l’Estat espanyol i a Catalunya, així com la restauració d’un govern legítim”. “El PNB proclama un cop més la seva oposició frontal a l’article 155 i creu que la decisió avui adoptada és la millor per propiciar la seva desactivació a la major brevetat possible”, assegura.

Els nacionalistes bascos han tancat fins ara la possibilitat de donar suport als comptes de Rajoy mentre es mantingui l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, però en les últimes jornades, i a mesura que s’ha anat acostant la data de votació de les esmenes a la totalitat, ha matisat la seva oposició frontal.

Aquest dimecres a la Cadena Ser el màxim responsable del partit, Andoni Ortuzar, es va mostrar esperançat que es produiran elements que permetin votar els pressupostos. “Tot allò que apropi la desaparició del 155 a Catalunya serà ben valorat pel PNB”, va apuntar.

De fons, la constatació que un vot favorable al govern espanyol que tombi les esmenes a la totalitat el pròxim dijous no implica encara un suport definitiu del PNB als comptes de Montoro, que es votaran al Congrés entre els dies 21 i 24 de maig.

De fet, al seu comunicat el PNB assegura que amb la seva decisió assumeixen “un compromís actiu que faciliti vies d’entesa i proporcioni el temps necessari per revertir aquesta situació [el 155]” i recorda que al tràmit de la presentació de les esmenes a la totalitat “encara en seguiran dos més”, el de la votació de les esmenes a la totalitat i la votació definitiva dels comptes entre el 22 i 24 de maig.

En aquest sentit, apunta que ha adoptat la decisió “després que diversos representants del partit hagin mantingut en els últims dies contactes amb diversos actors polítics, inclosos dirigents de les formacions independentistes catalanes”.

Amb tot, els nacionalistes bascos critiquen la “judicialització de la política” i adverteixen que ja ha tingut “resultats nefastos” com “representants de la ciutadania a la presó o l’exili, absència de govern i institucions intervingudes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.