Economia

La Cambra admet que Catalunya va millor del previst

Estima que l’economia catalana creixerà un 3,1% el 2018, quatre dècimes més del que deia a l’hivern

Totes les cambres catalanes demanen la formació del govern

La Cambra de Comerç de Barcelona també admet que es va passar de frenada en les seves previsions de creixement econòmic i en les conseqüències que la situació política de l’octubre ençà generarien al teixit econòmic català. El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, va reconèixer ahir que “l’impacte del conflicte polític va ser limitat” i “selectiu en determinats sectors”, de manera que va afectar més el turisme i el comerç, sens dubte també per la situació d’inseguretat generada des dels atemptats terroristes de l’agost a Barcelona i Cambrils.

En aquest sentit, ahir la Cambra corregia les seves previsions de creixement per al 2018, que fa tres mesos estimava en el 2,7%, i les augmentava quatre dècimes més, fins al 3,1%. Pel que fa al primer trimestre de l’any, el gabinet d’estudis de la Cambra assegurava que el producte interior brut (PIB) català ha augmentat un 0,7% en taxa intertrimestral i que podria continuar creixent al mateix ritme. “El comportament de l’ocupació mostra el dinamisme del primer trimestre de l’any”, resumia Valls, que reconeixia que “es dona un pes de l’economia catalana més equilibrat que en el passat en coincidir que tant la demanda interna com l’externa han funcionat bé”. Valls va insistir que la pertinença de Catalunya a la Unió Europea ha estat cabdal. “El factor més important és la pertinença a la Unió Europea. Seria molt diferent si no hi fóssim. L’economia catalana està protegida per l’economia europea”, va remarcar. “Des de la Cambra reiterem l’absoluta necessitat que Catalunya estigui dins la UE”, va dir. Amb tot, Valls va alertar de la necessitat d’estabilitat política i va fer extensiu un comunicat del conjunt de cambres de comerç de Catalunya en què es demana a les forces polítiques que es formi govern com més aviat millor.

LA XIFRA

3,1
per cent
creixerà l’economia catalana durant el 2018, 4 dècimes més del previst. L’any 2019 podria créixer un 2,7%.

La renda per càpita puja un 2%

La renda per habitant el 2015 es va situar en els 16.800 euros, una xifra que suposa un increment del 2% en relació amb l’any anterior, segons dades presentades ahir per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Així, en un total de 25 comarques ha augmentat la renda per habitant i en sis d’aquestes l’augment va ser per sobre del 3%. Es tracta del Vallès Oriental (3,7%), el Garraf (3,6%), seguides del Baix Llobregat, el Gironès, el Vallès Occidental i el Bages. Per contra, a l’Alta Ribagorça, la Cerdanya i el Pallars Jussà es registren disminucions de renda per habitant del 3% aproximadament. El principal augment prové dels ingressos procedents de la remuneració d’assalariats (5,9%) –cal tenir en compte que l’increment en aquest apartat es produeix en totes les comarques–, ja que els ingressos procedents de l’excedent brut d’explotació s’han mantingut estables (0,1%) i els de les prestacions socials han caigut un 1,7% en relació amb l’any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.