Economia

La UGT creu que el sector carni comença a “canviar de xip”

El sindicat afirma que, tot i que és un procés lent, les empreses càrnies es replantegen el tema dels falsos autònoms a conseqüència de la feina d’Inspecció de Treball i de les denúncies presentades

La campanya iniciada per la UGT fa un parell de mesos entre els seus delegats per detectar el frau en el sector carni “va bé” i està provocant un “canvi de xip” a les empreses càrnies, que es comencen a replantejar el tema dels “falsos autònoms”. Així ho explicava ahir la secretària de formació i igualtat de la UGT FICA Catalunya, Alícia Buil, que forma part de la mesa de negociació del sector i que reconeix que, si bé el procés va més lent del que es voldria, Inspecció de Treball “fa una bona feina” i, a més de donar seguiment a les denúncies, actua també d’ofici. “El sector veu que Inspecció dona seguiment a les denúncies i potser també veuen que els surt més a compte fer el canvi de cooperatives a contractar per la mateixa empresa”, va explicar ahir Buil, que hi va afegir que la patronal no vol reconèixer que les cooperatives són fraudulentes i que, en tot cas, s’està començant a plantejar el tema dels falsos autònoms. Buil hi va afegir que amb el canvi de govern es mantenen contactes polítics i que l’objectiu del sindicat és la modificació de l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors perquè es regulin les subcontractacions. “L’activitat principal d’un sector no pot estar tota subcontractada”, manifestava Buil, que, no obstant això, va puntualitzar que no tot el sector opta per les falses cooperatives. “Fa 23 anys que denunciem les falses cooperatives, que els darrers vuit anys han anat a més, perquè les càrnies són grups molt potents que han anat fusionant-se”, hi va afegir.

1.600 falsos autònoms

El sindicat calcula que a les comarques gironines hi ha uns 1.600 treballadors en el sector de la indústria càrnia que són falsos autònoms, segons va fer públic en una roda de premsa ara fa un parell de mesos. És a dir, treballadors que estan en una situació precària que, en molts casos, fa que cobrin fins a un 50% menys de salari o que treballin un 25% més de jornada que un company seu de la mateixa feina però contractat per l’empresa.

El sindicat també va anunciar llavors que, per “detectar i lluitar” contra les falses cooperatives –anomenades així perquè no compleixen la llei de cooperatives–, duia a terme una jornada de formació dels delegats del sindicat a les empreses càrnies gironines i que començaria la campanya per detectar el frau. Es calcula que en el sector carni a la demarcació de Girona actualment hi treballen entre 5.000 i 6.000 persones.

LA FRASE

Les patronals no volen reconèixer que les cooperatives són fraudulentes, però ja parlen dels falsos autònoms
Alícia Buil

LES XIFRES

5.000
treballadors, com a mínim, treballen en el sector carni a la demarcació. La xifra podria arribar als 6.000.
1.600
treballadors
de la indústria càrnia gironina es calcula que són falsos autònoms, segons la UGT.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.