Política

Primer revés a Sánchez dels socis de censura

Podem, ERC i el PDeCAT tomben el dèficit i el sostre de despesa del 2019 i evidencien la debilitat del PSOE

Hisenda hi tornarà al setembre

Pot viure dels números de Montoro o reformar la llei per evitar el vet del PP al Senat

L’objectiu de dèficit i el sostre de despesa del 2019 –pas previ al pressupost– estaven condemnats a la derrota pel vet de la majoria absoluta del PP al Senat, però el primer gran revés al govern de Pedro Sánchez el van propinar els seus socis de la moció de censura de l’1 de juny. En la primera votació crucial que afronta, Sánchez va veure com Podem, ERC i el PDeCAT evidenciaven la debilitat parlamentària del PSOE i tombaven amb la seva abstenció el full de ruta econòmic adduint que el podria firmar el PP. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va acusar els grups que no van donar un sí –tots menys el PNB– de “mantenir el patiment dels espanyols” per no aprofitar les cinc dècimes addicionals (del 2,2% al 2,7%) autoritzades per Brussel·les, però va negar la debilitat. “No reconeixem cap situació de debilitat, sincerament”, va opinar Celaá.

El revés propinat ahir al Congrés per 173 vots en contra (PP i Ciutadans), 86 abstencions i 88 vots a favor (PSOE i PNB) deixa Sánchez en punt mort cinquanta dies després del seu ascens a La Moncloa. La derrota de l’objectiu de dèficit i del sostre de despesa del 2019 suposa la seva devolució automàtica i la impossibilitat d’aprofitar els 6.000 milions d’oxigen que donaven les cinc dècimes de gràcia per part de Brussel·les, i dues d’aquestes cinc dècimes eren per a les comunitats i els ajuntaments.

El govern espanyol té ara 30 dies per refer el sostre de despesa i tornar a provar sort al setembre al Congrés, però si rep una altra derrota es pot veure condemnat a viure amb els números vigents i que va fer l’exministre d’Hisenda del PP Cristóbal Montoro. “Portarem l’itinerari [del dèficit] les vegades que calgui, però el resultat és que es torna a l’anterior [de Montoro]”, va dir la ministra.

Segons va denunciar la titular d’Hisenda, el revés obeeix a un “excessiu dogmatisme” i a “interessos electoralistes” tant de l’oposició del PP i Cs com dels teòrics socis de Podem, ERC i el PDeCAT. “El que anomenen problema català no es resol amb bona cara, dues dècimes més de dèficit públic i unes piulades en català. Parafrasejant Ovidi Montllor, «ja no ens alimenten les molles, sinó que volem el pa sencer»”, va avisar el diputat d’ERC Joan Margall. Des del PDeCAT, Ferran Bel va acusar la ministra Montero de “renyar-los” i va animar el PSOE a ser “humil” i recordar que té 85 escons en una cambra de 350 en què la majoria es guanya amb 168. “Ànim de col·laborar i pactar-ho tot, però s’ha de venir a consensuar abans. Quan un aprova decisions de forma unilateral i busca el suport després pot passar això”, va avisar Bel. El popular Jaime de Olano, al seu torn, va acusar Sánchez d’amagar una “destralada fiscal” amb l’alça d’impostos. “No és cert que no negociem”, rebatia la portaveu del PSOE, Adriana Lastra.

Refer la llei d’estabilitat

El camí que tant Podem com ERC i el PDeCAT van apuntar a Sánchez és que ho aprofiti per reformar la llei d’estabilitat pressupostària que ara dona al Senat –una cambra poc proporcional on el PP té majoria absoluta gràcies a només el 30% dels vots– el poder de vetar el sostre de despesa que aprova el Congrés sense la possibilitat que el Congrés pugui desfer el vet, com passa en la resta de lleis. “No sembla adequat que si totes les lleis passen pel Congrés, el Senat i tornen al Congrés, en aquest cas hi hagi l’excepció que el que es dirimeix al Senat no torni al Congrés”, va admetre la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá.

Desfer el cadenat del Senat, doncs, deixaria el PP sense el poder de vet i obriria la negociació amb l’horitzó d’elaborar uns pressupostos del 2019 que Sánchez es compromet a presentar a finals de setembre. “Si el govern fa els deures i al setembre porta un sostre de despesa més ambiciós i una modificació de la llei d’estabilitat que tregui el vet al PP, ERC podria modificar la posició que avui és d’abstenció”, li ensenyava el camí el portaveu d’ERC, Joan Tardà. “El PSOE ha d’aprendre que les qüestions s’han de negociar i amb temps, i aquí ha improvisat. Si vol que en algun moment prosperin els objectius ha de modificar la llei d’estabilitat pressupostària per impedir el vet del PP”, va reblar el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano. Un prec idèntic va fer Txema Guijarro, de Podem. Molt decebut es mostrava el diputat del PSC José Zaragoza, que va culpar els independentistes i els comuns de restar diners a la Generalitat. “Catalunya hauria guanyat 500 milions que haurien anat bé per a polítiques socials i amb la seva actitud Podem, ERC i el PDeCAT han donat suport al bloqueig del PP i Cs. Un augment que ells deien que era poc ara es converteix en res. Els catalans hi han perdut pels seus vots”, lamentava Zaragoza.

LES FRASES

Si totes les lleis van al Congrés i al Senat i tornen al Congrés, no sembla adequat que hi hagi una excepció
Isabel Celaá
portaveu del govern espanyol
Portarem l’itinerari [de dèficit] les vegades que calgui, però el resultat és que es torna a l’anterior
María Jesús Montero
ministra d’hisenda

Mateo a RTVE sí que té la majoria

El govern de Pedro Sánchez va viure ahir al Congrés un dia agredolç en què va tastar la derrota en l’itinerari del dèficit i un triomf parlamentari que li permet desencallar la nova RTVE. Gràcies als vots del PSOE i de tots els seus socis de la moció de censura –Podem, ERC, el PDeCAT i el PNB–, la veterana periodista Rosa María Mateo (76 anys) va rebre l’aval del Congrés per ser la nova administradora única dels mitjans de comunicació públics estatals.

Amb 180 vots a favor, 131 nuls –de rebuig– i un en blanc, la cambra baixa va aprovar que Mateo dirigeixi RTVE fins que les Corts elegeixin un consell d’administració per concurs públic. A diferència de dimecres, tots els diputats del PDeCAT van acudir ahir a votar i a favor de Mateo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.