Economia

CCOO diu que cal atraure turistes ‘premium’

El sindicat defensa la necessitat de frenar l’activitat dels operadors turístics

Representants de CCOO van advertir ahir que el model turístic vigent a les comarques gironines, fonamentat encara en l’oferta de sol i platja i clarament estacional, ha quedat obsolet, la qual cosa es tradueix en un descens de l’ocupació i una precarització de les condicions de treball en aquest sector. CCOO defensa la necessitat de fer un canvi de rumb posant fre a l’activitat dels operadors turístics, “els quals s’emporten un 50% dels beneficis”, segons va denunciar ahir Bartomeu Compte, secretari general d’aquest sindicat a la demarcació. D’acord amb les dades interanuals de l’agost, publicades pel Ministeri d’Indústria i Turisme, aquest any s’han registrat 2.349.104 pernoctacions a la demarcació, 28.063 menys que l’any anterior. D’aquestes, 19.337 corresponen a turistes de nacionalitat espanyola i 15.834, a visitants estrangers. “Cal anar a buscar el turista premium, que és el que deixa benefici al territori”, va manifestar Compte. I és que, segons van exposar ahir els representants sindicals, es dona el cas que Lloret de Mar, a pesar de ser una destinació turística de primer ordre, és el tercer municipi de Catalunya amb la renda per càpita més baixa. Una altra de les repercussions d’aquest model turístic és la manca d’inversió en el manteniment d’establiments hotelers, que fa que els actuals s’estiguin deteriorant a passos de gegant, i la pràcticament nul·la construcció, en els darrers anys, de nous hotels. I el mateix succeeix, segons Compte, amb les inversions en la xarxa de comunicacions.

Davant d’aquest escenari, que CCOO tem que pugui anar a pitjor en els pròxims anys si no s’emprenen accions aviat, el sindicat aposta per articular un pacte nacional pel turisme a Catalunya entre administracions, agents socials i patronals. “No pot ser que el mercat ho reguli tot. Cal que la Generalitat es posi les piles i començar a treballar per un model basat en la sostenibilitat ecològica, territorialment equilibrat i socialment integrat”, va declarar el secretari general de CCOO de serveis de Catalunya, Lluís Giménez. Un model que, segons hi va afegir, també garantiria la creació d’ocupació estable i el reconeixement de la professionalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.