Política

Oxigen de Cs a Sánchez

Rivera es desmarca del PP i desfà el front que bloquejava al Congrés diverses lleis i el pressupost del 2019 a còpia de prorrogar el termini d’esmenes

“Ciutadans torna al centreesquerra”, diu Casado

El govern esquiva el vet al Senat i recupera l’agenda

Enmig d’un atzucac per l’embús legislatiu que el PP i Ciutadans han forçat al Congrés des del juny i que amenaçava de frenar els pressupostos del 2019 pel vet del Senat, el govern de Pedro Sánchez va rebre ahir un baló d’oxigen del proveïdor més inesperat: Albert Rivera. Cansat que el PP patrimonialitzés l’ajuda de Cs a l’hora de bloquejar el dia a dia legislatiu, Rivera sorprenia amb l’anunci que deixa de boicotejar la tramitació de la reforma de la llei d’estabilitat amb què el PSOE vol desposseir el PP del seu poder de vet als pressupostos des del Senat i obria la porta a la possibilitat que l’acord pressupostari firmat entre Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, s’estengui a altres partits com ara el PNB, el PDeCAT i ERC quan arribi la votació definitiva dels comptes al Congrés, a la primavera. “Cs torna al seu espai original: el centreesquerra”, li va etzibar el líder del PP, Pablo Casado, en saber que està sol.

El gir de Cs va sacsejar el Congrés pel fet que per a Sánchez suposa reactivar una agenda legislativa que el front dretà PP-Cs havia frenat a còpia de prorrogar els terminis de presentació d’esmenes sine die a la cambra baixa i gràcies a l’escut de la majoria absoluta del PP al Senat.

Des de València, el president espanyol responia al gest oferint a Cs, tot i que també al PP, acordar el pressupost “si hi ha voluntat real que no hi hagi bloqueig”. “El bloqueig ha de ser el passat. El present i el futur han d’estar presidits per la voluntat de dialogar i d’acordar”, va dir Sánchez en el XXI Congreso Nacional de la Empresa Familiar, i va prometre mirar “a la dreta i a l’esquerra”. Tot i el gest, però, Cs va reiterar que es nega a negociar. “Els pressupostos del pacte de la presó [de Lledoners] són incompatibles amb Ciutadans i amb la majoria d’espanyols. En tot el que depengui de nosaltres, no tiraran endavant”, deia Rivera com a advertiment a Sánchez.

Prorrogar ‘sine die’

En l’article 110, el reglament del Congrés recull l’obertura d’un termini de quinze dies hàbils perquè els diputats i els grups puguin presentar les seves esmenes als projectes i les proposicions de llei. Com que els quinze dies sovint són insuficients per examinar el text i esmenar-lo, el termini es pot prorrogar per acord de la mesa –en què el PP i Cs sumen majoria, amb 5 membres de 9– i el PSOE ha descobert que això era ara l’ardit del front dretà per paralitzar a la mesa lleis que en el ple del Congrés tenen el suport de la majoria de la cambra. Actualment hi ha 42 iniciatives legislatives en el termini d’esmenes –entre les quals, la reforma de la llei d’estabilitat, la reforma del Tribunal Constitucional, la llei de justícia universal, la de violència de gènere i la de reforma de la Lomqe– i n’hi ha que acumulen cinquanta pròrrogues.

La pirueta de Cs va servir al PP per recuperar el retrat de Rivera com un líder volàtil. “Rivera obre ara el camí dels pressupostos a Sánchez com abans va obrir el camí de la moció de censura quan va dir que la legislatura estava esgotada. Demanem a Cs que reconsideri la seva posició, perquè el pressupost porta la llavor de la futura crisi”, li va reprotxar la portaveu del PP, Dolors Montserrat. El portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ampliava el retret: “És incongruent dir que són els pitjors pressupostos i alhora facilitar-ne l’aprovació al Congrés.” “Sigui quin sigui el motiu, és una bona notícia”, lloava Ione Belarra (Podem).

LES FRASES

M’ofereixo a parlar si hi ha voluntat real que no hi hagi bloqueig. El bloqueig és el passat
Pedro Sánchez
president espanyol
Cs i Rivera tornen al seu espai original: el centreesquerra
Pablo Casado
president del pp
Els pressupostos del pacte de la presó són incompatibles amb Ciutadans i la majoria dels espanyols
Albert Rivera
president de ciutadans

El PP fa costat a De Cospedal en les escoltes de Villarejo

El PP viu amb incomoditat les revelacions de les converses que l’exsecretària general María Dolores de Cospedal va mantenir amb el comissari José Manuel Villarejo a la seu del carrer Gènova el 2009, en ple cas Gürtel. “Té tot el nostre suport”, va dir la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat.

El suport d’ahir contrasta amb el silenci del líder del PP, Pablo Casado, i de la mateixa De Cospedal després que el PP carregués contra la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per les cites amb Villarejo. “Qui a espasa mata, a espasa mor”, va etzibar la vicepresidenta, Carmen Calvo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.