Opinió

La corrupció segueix empobrint

El cost anual de la corrupció a l’Estat espanyol és de 39.500 milions d’euros

Fa molts anys que par­lem de cor­rupció, però les dades sobre cor­rupció seguei­xen sent pre­o­cu­pants. En el dar­rer índex de per­cepció de la cor­rupció de l’ONG Trans­pa­ren­cia Inter­na­ci­o­nal, Espa­nya és en el lloc 42. Per tant, hi ha 41 països millor posi­ci­o­nats, entre què Por­tu­gal, França i la majo­ria dels països euro­peus, on la per­cepció de cor­rupció es menor. I això passa fac­tura. Segons un estudi del 2014 de la Uni­ver­si­tat de las Pal­mas, el cost anual de la cor­rupció a l’Estat espa­nyol és de 39.500 mili­ons d’euros. D’aquests, 6.265 mili­ons cor­res­po­nen a Cata­lu­nya. L’any 2017, la Comisión Naci­o­nal de los Mer­ca­dos y la Com­pe­ten­cia (CNMC) xifrava aquest cost en 42.000 mili­ons d’euros. Un estudi més recent de l’Ivie aca­bat de publi­car con­clou que la cor­rupció costa als espa­nyols 10.000 mili­ons d’euros l’any. La dis­pa­ri­tat en les quan­ti­tats té molt a veure amb les dife­rents meto­do­lo­gies uti­lit­za­des i que, en tots els casos, es tracta d’esti­ma­ci­ons. En qual­se­vol cas, totes les dades esmen­ta­des són massa ele­va­des. Segons l’Ivie, l’eli­mi­nació de la cor­rupció tin­dria un efecte mul­ti­pli­ca­dor en el benes­tar, ja que per­me­tria aug­men­tar el PIB un 16% en quinze anys. Tots els estu­dis que recordo sobre aquest tema demos­tren que els països menys cor­rup­tes són més com­pe­ti­tius i gene­ren més benes­tar. És el cas dels països nòrdics i anglo­sa­xons.

En un dels dar­rers infor­mes de l’ONG Trans­pa­ren­cia Inter­na­ci­o­nal España, es pro­po­sen diver­ses mesu­res que serien molt efec­ti­ves per com­ba­tre la cor­rupció. Vegem algu­nes de les prin­ci­pals reco­ma­na­ci­ons.

En pri­mer lloc, es pro­posa millo­rar la legis­lació. En aquest sen­tit, cal recor­dar que encara no s’ha apro­vat el regla­ment de la llei de trans­parència del 2013 i que les con­dem­nes són molt ben­vo­lents com­pa­ra­des amb les d’altres països. També cal­dria pro­te­gir els denun­ci­ants de les pràcti­ques cor­rup­tes, a fi que puguin denun­ciar-les sense por a represàlies.

En segon lloc, la justícia hau­ria d’actuar amb més rapi­desa i sense pri­vi­le­giar a ningú. Quan els grans cor­rup­tes actuen amb impu­ni­tat, s’està donant el pit­jor exem­ple al con­junt de la població.

En ter­cer lloc, cal reduir el nom­bre de càrrecs de lliure desig­nació en l’admi­nis­tració pública. Segons un informe recent, Espa­nya i Tur­quia són els països de l’OCDE en què més alts càrrecs es can­vien quan hi ha canvi de par­tit en el govern. Això afa­vo­reix l’ascens de per­so­nes no qua­li­fi­ca­des i es danya la imatge de les ins­ti­tu­ci­ons.

En quart lloc, es pro­posa rejo­ve­nir i femi­nit­zar els cos­sos de fis­cals, que tenen una mit­jana d’edat de 58 anys i només un 30% de dones.

Final­ment, es pro­posa actuar més inten­sa­ment en els dife­rents nivells de l’edu­cació dedi­cant més temps a l’ètica i la res­pon­sa­bi­li­tat social.

En resum, la cor­rupció ens empo­breix, i molt. Les mesu­res que con­ve­nen són molt clares. Per tant, cal seguir insis­tint en la con­veniència d’apli­car-les. Hi gua­nya­rem tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.