Política

Colau i Iglesias reclamen a PDeCAT i ERC que donin suport als pressupostos de Sánchez malgrat els presos

El líder de Podem demana “intel·ligència” als partits independentistes per evitar que el proper govern espanyol sigui del PP, Cs i Vox

L’alcaldessa de Barcelona argumenta que les classes treballadores no tenen la culpa de les polítiques repressives del PP

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el líder de Podem, Pablo Iglesias i la portaveu dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, han instat ERC i al PDeCAT a donar suport als pressupostos de l’Estat malgrat l’empresonament de líders polítics catalans.

En un acte aquest diumenge a Nou Barris, Iglesiasha assegurat que el seu acord pressupostari amb el PSOE també beneficia els catalans, sobretot els més necessitats, com els dependents o els pensionistes.

En aquest context, ha apel·lat la “intel·ligència” dels partits independentistes perquè no s’enroquin en la negociació dels comptes del govern espanyol. El líder de Podem ha assenyalat encara que pugui ser “immoral” donar suport a uns Pressupostos amb “presos polítics” es corre el risc que el pròxim govern estigui format pel PP, Ciutadans i VOX en cas de no fer-ho.

El líder de Podem ha avisat que l’aprovació dels pressupostos no es pot substituir amb decrets llei concrets, perquè la Mesa del Congrés, controlada per PP i Cs, ho dificultaria. A més, ha dit que no té sentit anar a unes eleccions perquè el resultat pot ser el mateix d’ara, amb PSOE, Podem i independentistes ajudant a governar, o que governin PP, Cs i Vox. “Aleshores què? Quan pitjor, millor?”, s’ha preguntat.

Aquest escenari significaria, segons ell, un pressupost “a mida dels bancs i els defraudadors, amb retallades”, i amb els polítics presos lluny de les seves famílies, insinuant que es podrien il·legalitzar partits i empresonar polítics “populistes”, com si Espanya fos Turquia.

“Aprovar el pressupost no resol tots els problemes, però ens juguem la direcció de l’Estat, que sigui democràtic, i haurem de cedir tots una mica”, ha apuntat.

També ha interpel·lat el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè tingui “altura de mires” i l’ha instat a “treballar” per aconseguir el suport dels independentistes als comptes. Iglesias ha advertit Sánchez que la situació de Catalunya no se soluciona amb “repressió, pals i presó” i l’ha animat a reconèixer els independentistes com a actors polítics per solucionar el conflicte

En la mateixa línia, Ada Colau ha apel·lat a la “responsabilitat de govern” de PDeCAT i ERC per evitar que s’hagin de prorrogar els comptes de l’executiu de Mariano Rajoy i es puguin revertir així “anys de retallades”.

L’alcaldessa de Barcelona ha garantit que els comuns estaran al costat dels independentistes per denunciar la repressió política i judicial contra els presos polítics. Al mateix temps, els ha demanat que ells estiguin “al costat de la gent treballadora”, que “no té la culpa de la política repressiva i d’excepcionalitat del PP”. “Les classes treballadores no es mereixen seguir pagant els plats trencats, ja han patit prou anys al PP; quina culpa en té la gent treballadora, és totalment injust”, ha dit.

Colau també s’ha dirigit al PSOE per reclamar-li que “no tiri la tovallola”a l’hora d’aconseguir els suports necessaris, igual que no es va fer per aprovar la moció de censura al juny. “Que estiguin a l’alçada, que defensin els pressupostos fins a l’últim minut”, ha exigit.

“Visca la república”

El secretari general de Podem s’ha preguntat avui “per a què serveix el rei” i ha proclamat: “Visca la república!”.

Iglesias ha apuntat, ”sense cap agressivitat, sense cap rancor”, que “potser l’anterior cap de l’Estat, successor de [Francisco] Franco”, Joan Carles I, “servís perquè en aquest país no es donés un Cop d’Estat”. I ha admès que el rei emèrit “va aconseguir guanyar-se la simpatia de molts ciutadans”.

No obstant això, s’ha preguntat “per a què serveix l’actual monarquia”. “Crec que el 2018 el nostre país necessita instruments que assegurin la fraternitat entre els pobles i gent d’Espanya, i aquests instruments només poden ser republicans”, s’ha respost ell mateix.

“Davant la corrupció, davant dels privilegis dels bancs, front als que no accepten les idees dels altres, ho direm molt clar: Visca la república!”, ha sentenciat Iglesias en la seva intervenció a l’acte dels comuns Ara és possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.