Empreses

L’operador logístic Arola estrena delegació a Miami

La nova oficina, ja en funcionament, endega l’estratègia del grup cap a la internacionalització Accions. El grup s’endinsa en el món editorial i acadèmic

El grup Arola obre la seva primera delegació a l’exterior i ho ha fet a Miami, el centre de referència dels Estats Units per al comerç amb el Carib i l’Amèrica Llatina. El seu president, Alejandro Arola, assegura: “L’obertura d’aquesta oficina és el primer pas en el camí cap a la internacionalització, perquè entenem que el creixement del grup depèn de sortir a l’exterior, obrir oficines pròpies en zones estratègiques del món que aportin valor a les operacions que desenvolupem. Si ens en sortim, n’arribaran d’altres.”

El grup és el resultat de la fusió de l’empresa d’Alejandro Arola i la del seu germà, però la implicació de la família en el comerç internacional es remunta a fa més de vuitanta anys. L’avi va iniciar la trajectòria que després van seguir el pare i els seus fills. La filla d’Alejandro, que ja fa set anys que treballa en la companyia, n’assegura el futur.

El grup és una empresa líder a l’Estat en el sector de la logística; el transport terrestre, marítim i aeri; duanes, i assessoria en comerç internacional. Actualment el grup opera en més d’una vuitantena de països dels quatre continents. Arola va ser la primera empresa de l’Estat acreditada pel departament de duanes i impostos especials de l’Agència Tributària com a operador econòmic autoritzat (OEA), una acreditació europea que ara està establerta a 70 països.

La companyia gestiona operacions de comerç internacional a escala global i està especialitzada en cereals; productes químics, farmacèutics i peribles, i mercaderies perilloses. Des de les seves oficines realitzen tota la part administrativa de les operacions dels clients, a més d’oferir suport legal i serveis de consultoria. S’encarreguen de tota la planificació de les operacions, uns serveis que requereixen una gran especialització. “El sector és molt dinàmic, tot va molt ràpid i, per tant, necessites tenir molta capacitat d’adaptabilitat”, comenta Arola.

La formació, cabdal.

Per aquest motiu la formació és gairebé assignatura obligada. “Tenim plans de formació continuats de tot el sector: duanes, logística, consignació de vaixells o consultoria en OEA. A les nostres 14 oficines tenim altres tants advocats especialitzats, un departament específic per a qüestions de seguretat i un llarg etcètera. Dubto que hi hagi una empresa al món a la qual no puguem donar servei complet.”

Arola assegura que han transportat productes de tota mena, des d’oliveres fins a animals –“portem molts vedells a l’Orient Mitjà”–, fruita, verdura, peix, carn, mobiliari urbà i material elèctric. “Crec que difícilment trobaríem res que no moguem, excepte pirotècnia i armes. Mai les hem tocat.”

Però Arola va més enllà i complementa la tasca empresarial amb la implicació editorial i docent. “Fa quatre anys vam constituir la Fundació Duanera, amb tres àmbits d’actuació. En primer lloc, la publicació de llibres tècnics. Fins ara n’hem tret deu, la col·lecció més important que hi ha a Europa, i ja n’estem preparant dos més”, afirma. La segona línia és la creació, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili, de la primera càtedra d’estudis duaners europea.

Com a tercer àmbit, la fundació ha donat vida a l’acadèmia duanera, ubicada al carrer Fontanella de Barcelona, amb una capacitat per a 50 alumnes. El curs 2019/20 impartirà el primer màster duaner, la titulació del qual la donarà la Rovira i Virgili. “Crearem professionals qualificats”, indica.

D’altra banda, des del seu departament jurídic, van ser impulsors de la Green Line, la primera xarxa europea de despatxos professionals especialitzats en dret de duanes i impostos especials. “És molt enriquidor.” Hi ha un despatx de cada país i Arola hi és.

AROLA

Facturació
33 M€
Treballadors
184
Any de fundació
1993
La professionalitat d’Alejandro Arola traspassa fronteres. L’Iside (Institut Superior d’Investigació i Desenvolupament Empresarial) de Puebla, Mèxic, li va retre un homenatge, a l’octubre, pel seu suport als projectes duaners del país. L’Aula Magna porta el seu nom.
Sector exigent

Una dinàmica que t’atrapa o et fa fugir

El grup Arola està ara treballant en projectes per a d’aquí quatre o cinc anys, i en tenen un sobre la taula d’especialment complicat. “El Brexit ens canviarà l’escenari de dalt a baix a partir del 29 de març de l’any vinent i, per tant, d’una banda hem de formar i, d’una altra banda, informar els clients”, alerta. Confessa que és precisament aquesta dinàmica “la que et dona l’apassionament per aquest sector, és impossible avorrir-se!”. Com va dir Confuci: “Tria una feina que t’agradi i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.