Opinió

Terra de clústers

Cata­lu­nya és un país amb una bona base indus­trial. Podem recor­dar, per exem­ple, que la par­ti­ci­pació de la indústria en el PIB és del 16% a Espa­nya, del 17% a la UE i del 20% a Cata­lu­nya. El 20% és pre­ci­sa­ment l’objec­tiu que la Unió Euro­pea s’ha mar­cat per al 2020. La bona dada cata­lana no és fruit de la casu­a­li­tat, sinó de mol­tes ini­ci­a­ti­ves i bona feina. Entre aques­tes, cal des­ta­car la política de clústers, que actu­al­ment lidera Acció.

Ja fa molts anys que Cata­lu­nya va apos­tar pels clústers. Ens hem de remun­tar a prin­ci­pis dels anys noranta, quan l’enyo­rat con­se­ller Antoni Subirà va posar en marxa una ini­ci­a­tiva pio­nera a escala mun­dial. No va ser fruit de l’atzar, ja que Subirà va fer el doc­to­rat al MIT de Bos­ton, d’on va sor­gir el con­cepte dels clústers indus­tri­als.

Un clúster és una con­cen­tració geogràfica d’empre­ses, ins­ti­tu­ci­ons i agents rela­ci­o­nats amb una mateixa acti­vi­tat econòmica. A Cata­lu­nya, actu­al­ment, n’hi ha 30, entre els quals s’inclo­uen els de moda, aigua, òptica i fototònica, esport, audi­o­vi­sual, sec­tor carni porcí, auto­moció, bio­tec­no­lo­gia, moble i vins i caves, per esmen­tar-ne alguns. Es tracta de con­cen­tra­ci­ons que per­me­ten massa crítica i siner­gies que pro­por­ci­o­nen grans avan­tat­ges com­pe­ti­tius. Per posar-ne un exem­ple, podem recor­dar els socis del clúster de l’aigua que inclo­uen cen­tres d’R+D+I (com ara Eure­cat, Lei­tat, Ins­ti­tut de Recerca de l’Aigua, UAB, UdG...), empre­ses de ser­veis inten­sius de conei­xe­ment (empre­ses de solu­ci­ons per a l’ús sos­te­ni­ble de l’aigua) i empre­ses de gestió inte­gral del cicle de l’aigua (cap­tació, procés, sane­ja­ment i dis­tri­bució). A Cata­lu­nya, els clústers agru­pen 2.300 empre­ses, que tenen 250.000 tre­ba­lla­dors i fac­tu­ren 74.000 mili­ons d’euros. Els clústers han demos­trat que millo­ren la com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses gràcies a la inno­vació, la inter­na­ci­o­na­lit­zació, la for­mació i l’esta­bli­ment de xar­xes entre tots els agents impli­cats. En un estudi recent de la Gene­ra­li­tat, el 96% de les empre­ses par­ti­ci­pants con­si­de­ren que les ini­ci­a­ti­ves clúster apor­ten valor al seu sec­tor. L’experiència cata­lana fins i tot ha estat expli­cada pel guru del mana­ge­ment Mic­hael Por­ter en un dels seus libres.

Un altre aspecte des­ta­ca­ble és que, tot i els anys trans­cor­re­guts des que va començar la política de clústers a Cata­lu­nya, tots els governs i con­se­llers de dife­rents for­ma­ci­ons polítiques hi han seguit apos­tant. Donats els excel·lents resul­tats obtin­guts, val la pena col·labo­rar amb els clústers exis­tents i, fins i tot, crear-ne més. Tot i que sovint ho obli­dem, aquest és un país en què quan anem units, i sumem esforços, fem mira­cles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.