Política

Torra diu que “la voluntat popular és la primera institució republicana”

El president insta a ser “dignes” del “sacrifici dels presos polítics i exiliats” i assegura que la memòria històrica és un deure de les institucions

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit aquest dimarts que “la voluntat popular és la primera institució republicana”, citant l’escriptor Josep Carner, exiliat a Bèlgica.

Segons ell, en aquestes “hores greus com a país”, cal ser “dignes de la generositat, l’esforç i el sacrifici dels exiliats i presos polítics presents”. En aquest sentit, ha assegurat que la memòria històrica és un dret de la ciutadania i un deure de les institucions, per construir el present sense oblidar el passat.

Torra ho ha dit en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat per la commemoració dels 80 anys de l’exili provocat per la Guerra Civil espanyola, on ha estat acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella, que ha fet un repàs dels diversos actes de recuperació de la memòria històrica de la guerra civil des del 2016 fins ara.

Durant l’acte, la professora de literatura contemporània de la UAB Maria Campillo ha pronunciat la conferència ‘Torneu-nos el paradís. Poesia catalana de guerra (1936-1939)’, on ha parlat d’escriptors reconeguts com Carles Riba, Pere Calders o ‘Tísner’, però també de soldats anònims. La commemoració, conduïda pel periodista i escriptor Martí Gironell, també ha comptat amb la lectura de textos per part de l’actriu Mercè Martínez i les interpretacions musicals del cantant Joanjo Bosk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.