Economia

Fiat Chrysler retira l’oferta de fusió amb Renault

El grup assegura que no es donen les condicions polítiques a França perquè l’operació sigui un èxit

Havia proposat crear una societat on les dues empreses estarien representades al 50%

Fiat Chrys­ler va reti­rar l’oferta de fusió amb Renault per les “con­di­ci­ons polítiques” a França, segons va infor­mar la com­pa­nyia en un comu­ni­cat. El Grup Fiat Chrys­ler havia pro­po­sat a Renault la cre­ació d’una soci­e­tat on les dues empre­ses esta­rien repre­sen­ta­des al 50%, però la reunió del seu con­sell va deci­dir “reti­rar amb efecte imme­diat” la pro­posta. Fiat Chrys­ler va afir­mar que es manté “fer­ma­ment con­vençuda de la raó con­vin­cent i trans­for­ma­dora” de la pro­posta, que havia estat àmpli­a­ment valo­rada per asso­lir bene­fi­cis per a totes les parts, però reco­neix que “no es donen les con­di­ci­ons polítiques a França” perquè la fusió es faci amb èxit.

El Grup Fiat Chrys­ler va agrair al Grup Renault, i també a Nis­san i Mit­su­bishi, el “com­promís cons­truc­tiu” que han demos­trat durant el procés. Per últim, va afir­mar que con­ti­nuarà com­plint els seus com­pro­mi­sos a través de la imple­men­tació de la seva estratègia. La fusió impli­cava la cre­ació del ter­cer grup auto­mo­bilístic més gran del pla­neta, amb 8,7 mili­ons de ven­des con­jun­tes i una forta presència en mer­cats clau i també en tots els seg­ments.

El govern francès va afir­mar ahir que, si es va donar més temps per apro­var la fusió de Renault amb Fiat Chrys­ler Automòbils (FCA), era perquè abans volia obte­nir “un suport explícit de Nis­san” a l’ope­ració.

En un comu­ni­cat, el minis­tre francès d’Eco­no­mia i Finan­ces, Bruno Le Maire, pren nota de la decisió de FCA de reti­rar la seva oferta per unir-se amb Renault, i insis­teix que tot estava pen­dent d’una de les qua­tre con­di­ci­ons que havia fixat en l’acord.

Segons el Depar­ta­ment d’Eco­no­mia i Finan­ces, s’havia acon­se­guit un com­promís sobre la pre­ser­vació dels llocs de tre­ball i de les implan­ta­ci­ons indus­tri­als a França, sobre la gover­nança del futur grup i sobre la seva par­ti­ci­pació en la ini­ci­a­tiva fran­co­a­le­ma­nya per a les bate­ries elèctri­ques.

El suport de Nis­san

A més, va insis­tir que des que FCA va pre­sen­tar la seva pro­posta de fusió, l’Estat francès –que és el pri­mer acci­o­nista de Renault, amb un 15%– “l’havia aco­llit amb ober­tura i va tre­ba­llar de manera cons­truc­tiva amb el con­junt de les parts impli­ca­des”.

“Fal­tava per obte­nir un suport explícit de Nis­san” i per això l’Estat francès va voler que el con­sell d’admi­nis­tració de Renault es donés aquest dimarts un ter­mini suple­men­tari de cinc dies, segons la versió del govern.

Aquest ter­mini, en la pràctica va fer per­dre la paciència a FCA, que poc després va anun­ciar que reti­rava la seva pro­posta en con­si­de­rar que no es dona­ven les con­di­ci­ons polítiques a França perquè l’ope­ració se saldés amb èxit. Nis­san, que des de fa una vin­tena d’anys està asso­ciat amb Renault en una aliança a la qual s’ha afe­git Mit­su­bishi, havia donat una res­posta molt freda a la ini­ci­a­tiva de FCE, en adver­tir que això modi­fi­ca­ria com­ple­ta­ment la natu­ra­lesa d’aquesta aliança.

LA XIFRA

8,7
milions
de vendes conjuntes hauria suposat la fusió de Fiat Chrysler i el Grup Renault.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.