Economia

Carn de porcí amb plàstics intel·ligents i reciclables

El clúster del sector, Innovacc, assaja diverses alternatives per reduir la utilització d’aquests materials en els envasos

Està fent també estudis per reduir el percentatge de sal i nitrificants

La carn de porc en la majoria de les seves presentacions arriba als mercats amb envàs de plàstic i, conscient de l’impacte que aquests material causa en el medi ambient, el clúster carni del porcí de Catalunya, Innovacc, està estudiant diverses fórmules per avançar en la seva reducció i eliminació. Els resultats dels assajos realitzats pel clúster van ser presentats ahir a Olot abans de l’assemblea general dels 101 associats –empreses, administracions i entitats.

Els assajos van en tres línies. La primera estudia reduir l’ús de plàstics fonamentalment rebaixant els gruixos dels envasos i separadors dels llescats. La segona analitza la utilització de plàstics biodegradables o reciclables. Es tracta dels anomenats plàstics PET, que són plàstics nets que els consumidors poden abocar als contenidors grocs. I, finalment, la tercera és la utilització de materials alternatius per als llescats.

Segons el gerent d’Innovacc, Eudald Casas, els assajos i estudis que s’estan duent a terme analitzen aspectes com ara el de la vida útil dels nous materials, els costos, la vida útil dels productes empaquetats, etc.

Per altra banda, Innovacc estudia l’aplicació de l’etiqueta intel·ligent als envasos de productes porcins, que permetin avançar en la caducitat dinàmica; és a dir, que, amb l’ús d’una aplicació de mòbil, d’una foto i d’un sensor, es pugui obtenir informació sobre l’estat del producte i si es pot allargar la seva caducitat. Tot plegat es fonamenta en l’anàlisi de l’evolució dels gasos que s’utilitzen en l’envasat industrial per mantenir-los en una atmosfera protegida. Aquests estudis s’han de completar amb d’altres sobre la vida útil del producte distribuït, la introducció dels canvis que calen en la normativa sanitària perquè tingui en compte la caducitat dinàmica i per fixar qui ha de tenir accés a la informació que ofereix l’etiqueta intel·ligent.

En la jornada d’Innovacc d’ahir també es van fer públics els resultats sobre els assajos que s’estan realitzant per reduir els volums de sal i de nitrificats als productes carnis del porcí, d’acord amb les noves demandes dels consumidors. Segons Eudald Casas, cal acabar de deterterminar l’impacte que segons l’OMS tenen aquestes substàncies en la salut humana i sobretot fins a quin punt es poden reduir.

Cal tenir en compte que les sals i nitrits serveixen per controlar la presència de bacteris a la carn. Així mateix, s’estan duent a terme assajos amb productes naturals alternatius als nitrificants per determinar si fan la mateixa funció. A més, es treballa en el manteniment de les qualitats organolèptiques, les que determinen el gust de la carn.

El clúster carni del porcí de Catalunya aplega 101 associats, 86 dels quals són empreses que facturen en conjunt a l’entorn dels 4.500 milions d’euros (dades del 2017) i que donen feina a unes 17.000 persones.

LES XIFRES

17.000
persones
són les que treballen en el conjunt de les empreses del clúster, que factura 4.500 milions.
101
associats
aplega el clúster Innovacc, 86 dels quals són empreses i la resta, administracions i entitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.