Cinema

Paranys d’internet

Manolo Munguía debuta amb ‘H0us3’, un llargmetratge sobre els perills de les xarxes protagonitzat per nou joves actors catalans

“No he exagerat els perills d’internet, són de debò”, afirma Manolo Munguía (Santander, 1976), un enginyer de telecomunicacions que viu a Barcelona des de fa anys, i que avui estrena als cinemes el seu primer llargmetratge, H0us3, protagonitzat per nou joves actors catalans: Cristina Raya, Víctor Gómez, Anna Bertran, Roc Esquius, Bernat Mestre, Míriam Tortosa, Rubén Serrano, Mariona Tena i Diana Roig.

Un grup d’antics estudiants d’informàtica i les seves parelles es reuneixen en una casa als Picos d’Europa i un d’ells els explica que ha aconseguit desxifrar uns arxius encriptats penjats a la xarxa per Julian Assange. En modificar una de les aplicacions que conté, es desencadenen una sèrie de conflictes de conseqüències inesperades.

Manolo Munguía explica en una entrevista a El Punt Avui que “tot el que es diu a la pel·lícula és veritat, fins i tot l’existència dels arxius encriptats que Assange va posar a la xarxa”. “Jo els tinc a casa, et convido que els baixis”, hi afegeix. Quan va crear Wikileaks, “va fer públics tres enllaços per descarregar tres arxius amb una encriptació que ningú pot desxifrar”. Tenen una funció d’assegurança de vida: “Si mor, tres amics seus tenen les claus d’accés, els divulgaran i tot el món tindrà accés a aquesta informació.”

H0us3, finançada en bona part amb els seus propis estalvis, juga amb la hipòtesi que un dels protagonistes l’ha desxifrat i descobreix una aplicació que sembla pròpia d’una pel·lícula de ciència-ficció. De fet, Coherence, entre altres títols del gènere, és una inspiració directa d’aquesta pel·lícula.

També exposa altres perills de la tecnologia i les xarxes: “Si la gent d’aquesta cafeteria on parlem no ha canviat la contrasenya del router, jo amb el portàtil puc entrar-hi, posar-hi uns ulls i mirar tota la informació que hi passa.” Un consell, doncs: “Canviar la contrasenya de l’administrador del router ja!”

La pel·lícula està rodada als Picos d’Europa, però tots els actors són catalans: “Perquè visc a Barcelona i aquesta pel·lícula demanava molts assajos, el temps que teníem per rodar era molt limitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
H0US3

«H0US3»

Gènere: Ciència-ficció
Direcció: Manolo Munguia.
Intèrprets: Anna Bertran, Roc Esquius, Víctor Gómez, Bernat Mestre, Cristina Raya.
Valoració crítica: [ep] [ep] [eb] [eb]

Publicat a