opinio

‘Robo-advisors’

Una de les grans tendències en l’àmbit fintech i d’inversió són els denominats robo-advisors. Es tracta de plataformes d’inversió en xarxa automatitzades que gestionen el capital de l’usuari de forma autònoma, sense intervenció humana,d’acord amb una sèrie d’algoritmes de diversificació i distribució del risc que varien en funció del perfil de l’inversor, a qui prèviament s’han fet una sèrie de preguntes amb relació a les seves circumstàncies personals i econòmiques.

Aquest tipus de plataformes robo-advisors es corresponen amb empreses de serveis d’inversió (ESI) i es troben dins l’àmbit d’autorització i supervisió de les autoritats financeres de cada país, com és el cas de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Pel fet d’estar tan automatitzades, permeten als usuaris accedir a serveis d’inversió professionals amb comissions de gestió ínfimes respecte als costos de gestió que implicarien els serveis d’inversió més tradicionals.

No obstant, la proliferació d’aquest tipus de plataformes planteja una sèrie de qüestions des del punt de vista de la protecció a l’inversor. Quines qüestions s’han de tenir en compte a l’hora de determinar el perfil de l’inversor? És possible que la classificació de l’inversor es realitzi de forma errònia? És l’inversor conscient de com s’està gestionant el seu capital i en quins actius està invertint?

D’altra banda, en l’àmbit macroeconòmic s’han d’atendre altres qüestions de fons que no poden escapar de l’escrutini regulador: el fet que gran part de les transaccions financeres es realitzi sobre la base de decisions preses per algoritmes, sense intervenció humana i atenent únicament a criteris matemàtics, no implica un cert risc sistèmic? Aquestes qüestions, que s’han d’adreçar en el marc de la regulació internacional, posen de manifest la necessitat d’un debat calmat i reflexiu sobre la incursió tecnològica al món financer.

Finalment, de cara al potencial inversor, seria recomanable extremar la precaució respecte a aspectes clau com ara el tipus d’inversions projectades per cada plataforma, el sistema de selecció dels actius i la possibilitat d’obtenir liquiditat immediata, així com el sistema de comissions i la fiscalitat aplicable.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.