Política

El CIS presentència premia Sánchez i ERC i ensorra Cs

Els republicans guanyarien de nou, amb un salt fins als 18 escons, i la CUP debutaria amb 1 o 2

El president en funcions n’assoliria 133 o 150 i podria triar Iglesias o Rivera

Errejón (4) punxaria i les dretes no sumarien

Si precipitant la repetició de les eleccions espanyoles del 28-A el que Pedro Sánchez perseguia era acostar-se a una majoria absoluta, l’últim baròmetre del CIS abans de la votació abona l’estratègia, però es tracta d’un sondeig aliè a l’impacte per la sentència del procés i a l’exhumació de Franco. L’enquesta, feta entre el 21 de setembre i el 13 d’octubre, i que ahir va néixer amb la sospita de la caducitat, contradiu el rumb dels sondejos privats i catapulta Sánchez fins als 133 o 150 escons, un resultat més favorable que els actuals 123, que no li han servit per ser investit. A Catalunya, ERC revalidaria el triomf i saltaria fins a un màxim de 18 escons, per sobre del PSC (13 o 14), els comuns (9), JxCat (6 o 7) i la CUP, que debutaria amb 1 o 2. Sánchez podria triar entre Pablo Iglesias i Albert Rivera, perquè les dretes no sumarien.

L’última enquesta preelectoral que publicarà el CIS, dirigit per José Félix Tezanos, premia Sánchez amb una victòria que en el cas més favorable el situa amb 150 escons (32,2% dels vots), a 26 diputats de la majoria absoluta. Si el PSOE tria Unides Podem (37-45) com a soci, l’interval més baix d’una aliança progressista és de 170 i el més alt, de 195. Els de Pablo Iglesias no reben un càstig pel desgovern, ja que dels 42 escons actuals passarien a perdre’n cinc o bé a guanyar-ne tres. Si l’estudi es confirmés, la sort de Sánchez és que podria triar soci a l’esquerra, però també a la dreta, perquè la suma del PP, Cs i Vox que governa a Madrid no arribaria a aplegar una majoria al Congrés: l’escenari més optimista els proporciona 139 escons.

Álvarez de Toledo i prou

El PP, que el 28-A va assolir el seu mínim històric amb 66 escons, revifa ara i creix fins als 74-81 gràcies al to més moderat que ha adoptat Pablo Casado. A Catalunya, però, el PP hi obtindria únicament un escó, el que ja va conquerir Cayetana Álvarez de Toledo a Barcelona. La gran novetat és l’ensorrament de Cs, que comparteix marginalitat amb el PP a Catalunya, on obté 1 o 2 escons, mentre que a tot l’Estat perdria la meitat dels escons i cauria dels 57 als 27-35. Tot i la davallada, amb els números a la mà, Rivera podria esdevenir soci de Sánchez si així ho desitja el president en funcions.

La irrupció d’Íñigo Errejón amb Més País punxaria i es quedaria amb 4 escons, cap dels quals a Catalunya.

Si bé el CIS de Tezanos viu en la controvèrsia, el cas és que en vigílies del 28 d’abril va clavar el resultat de les urnes. Ara, però, el xoc emocional per la condemna als presos no existia quan els 17.600 enquestats eren entrevistats. I això afecta també Vox, perquè els sondejos li detecten un repunt des del trasllat de les restes de Franco des del Valle de los Caídos a Mingorrubio que el CIS no li dona, ja que li augura un descens dels 24 escons als 14-21.

Rufián fa un acte dins de Lledoners

El cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián, va participar ahir en un acte preelectoral dins la presó de Lledoners, amb una quarantena de reclusos, inclosos Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart. També hi va ser la número 4, Maria Dantas, en un col·loqui en què els presos li van demanar la supressió dels centres d’internament d’estrangers, i que defensi al Congrés una normativa electoral que doni als reclusos més possibilitats de votar. En sortir, Rufián va dir que volen ser “un obstacle” que debiliti el PSOE i li dificulti un pacte amb la dreta, que augura, tret que ERC “surti molt reforçada” del 10-N. Segons ell, “la clau” és que els resultats no permetin al PSOE poder triar aliances, ja que, a més, “costarà molt” entendre-s’hi si està fort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.