Política

estats Units

Un tribunal federal ordena a Trump entregar les seves declaracions fiscals

El president dels EUA, Donald Trump, va rebre ahir un important revés judicial quan un tribunal d’apel·lacions va rebutjar el recurs que havia presentat contra el requeriment pel qual un tribunal penal de Nova York li demana les declaracions fiscals. Jay Sekulow, l’advocat de Trump, va anunciar tan bon punt va conèixer el dictamen que recorrerà contra la decisió davant del Tribunal Suprem, última i definitiva instància. A principi d’octubre un jutge federal va rebutjar l’argument d’immunitat contra processos criminals que Trump va al·legar després d’haver estat requerit per la fiscalia de Manhattan perquè entregui aquestes declaracions d’impostos, i el mandatari va apel·lar a la decisió.

Ara els tres jutges del segon circuit del tribunal d’apel·lacions s’han pronunciat al respecte i han decidit per unanimitat que el president no és immune a les investigacions dels fiscals estatals. Els magistrats consideren que les autoritats han requerit els documents a la firma de comptabilitat, Marzars, no a Trump, per la qual cosa el tema de la immunitat no és rellevant. “La qüestió [...] és si un estat pot legalment demanar que un tercer produeixi els documents financers personals del president per al seu ús en una investigació amb gran jurat mentre ocupa el seu càrrec”, expliquen els magistrats en el seu dictamen, en el qual destaquen que la decisió no afecta els altres casos en què els advocats de Trump reclamen immunitat per al seu client. El cas se remunta a l’agost passat, quan la fiscalia de Manhattan va requerir a Mazars que entregués les declaracions dels guanys personals i corporatius de Trump dels últims vuit anys, per la qual cosa l’inquilí de la Casa Blanca va presentar una denúncia. La fiscalia va demanar aquests documents a Mazars, que va treballar amb Trump i l’Organització Trump, com a part d’una investigació sobre els pagaments a l’actriu de cinema per a adults Stormy Daniels, tenint en compte la legislació de Nova York. La fiscalia investiga si els pagaments per comprar el silenci de l’actriu en la recta final de la campanya del 2016 es van fer de manera il·legal. Es dona el cas que Trump recentment ha canviat la seva residència oficial i de la seva família de Nova York a Florida, en sentir-se maltractat per les autoritats estatals i locals en l’aspecte fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.