Empreses

Els robots trien el 22@

1.500 m² dividits en tres plantes de 500 m² cada una es reparteixen gairebé a parts iguals els dos fabricants danesos de robots

Universal Robots (UR), fabricant de braços robòtics lleugers per a la indústria, i Mobile Industrial Robots (MIR), creador de plataformes mòbils per a la logística, han impulsat un centre conjunt al districte del 22@ per reforçar les respectives estratègies comercials amb sales d’exposició, formació i simulació per als respectius clients. La iniciativa suposa un reforç de l’aposta per Barcelona, on les dues companyies, d’origen danès i mateix propietari, tenen els seus equips comercials bàsicament per al sud d’Europa, l’Orient Mitjà i Àfrica.

Sobretot és, però, una gran oportunitat de futur. Jürgen von Hollen, president d’UR, va assegurar en la inauguració del hub de robòtica el 6 de novembre que en l’elecció, la capital catalana havia tingut una competència molt renyida amb altres ciutats candidates i que s’havien valorat criteris entre els quals hi havia l’accés a professionals qualificats i la capacitat d’atracció de talent global. Sobre això, el representant d’UR a Barcelona, Jacob Pascual, i el de MIR, Fernando Fandiño, reconeixen que tot i que encara no està en els plans de les respectives empreses, les opcions que Barcelona acabi acollint un centre d’R+D són elevades.

En aquests moments, UR té dos centres d’R+D, un a Odense (Dinamarca) i un altre a Boston (EUA), en part perquè allà hi ha el MIT, però sobretot per l’interès del propietari de la firma danesa, Teradyne, un gegant dels Estats Units d’equipaments de prova automàtics.

Teradyne està creant una gran divisió de robòtica col·laborativa a còpia d’adquisicions. El 2015 va comprar UR i tres anys després, MIR i també Energid, una enginyeria dedicada al programari per al control dels robots. Fa només unes setmanes ha incorporat AutoGuide, fabricant de robots mòbils autònoms. Aquests dues últimes operacions, als EUA.

La inversió prevista a Barcelona és de 2 milions d’euros en cinc anys, dels quals ja s’han gastat 500.000 euros. A les instal·lacions, al carrer Agricultura, treballaran 38 persones, que han d’explorar les sinergies de les dues firmes, segons expliquen Pascual i Fandiño. Tant UR com MIR han tingut un creixement molt important en els darrers anys. MIR té una plantilla global de 220 treballadors i factura uns 27 milions; després d’Amèrica del Nord, el mercat que es controla des de Barcelona és el que més creix, “a un ritme de tres dígits cada any”, diu Fernando Fandiño. Per la seva banda, UR, amb 670 treballadors i unes vendes el 2018 de 234 milions d’euros, té un creixement del mercat sota la influència de Barcelona del 30% anual: “La previsió és que aquest ritme es mantingui els pròxims anys”, explica Jacob Pascual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.