Economia

Economia

Comptadors que compten

Càritas d’Olot dona feina i formació laboral a través d’un programa de desballestament de comptadors de consum elèctric

Els guanys que obté del reciclatge serveixen per pagar el sou dels treballadors

La Workhiya i la Satou són dues mares olotines de tres i vuit fills, respectivament, que volen treballar i a qui Càritas d’Olot ha donat l’oportunitat de fer-ho i formar-se per accedir al mercat laboral ordinari. A més, han trencat barreres, perquè han après a desmuntar a peces els comptadors analògics que Bassols Energia ha anat substituint pels nous digitals durant els últims anys. “Em pensava que era una feina d’homes i, el primer dia, vaig veure tornavisos i altres eines que no coneixia o que no havia utilitzat mai. No havia arreglat mai ni una porta. Ara, en canvi, la puc arreglar, si cal”, explica la Workhiya. I hi afegeix que al principi es va qüestionar sobre la idoneïtat d’aquesta feina. “Vaig pensar: on m’he posat? Veia els comptadors però no en sabia res, d’aquests aparells”, afirma. “És, però, una feina que, un cop apresa, t’acaba enganxant”, sentencia. Tant ella com la seva companya de feina coincideixen a explicar que, ara, tots els seus fills van a escola i, per tant, elles tenen el temps que els cal per aprendre i per treballar i que volen treballar. La Workhiya i la Satou treballen quatre hores al dia en unes dependències del mateix edifici on hi ha el centre de distribució d’aliments del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, que gestiona Càritas. Desmunten tres caixes de comptadors petits o dues de grans, entre 20 o 10 unitats, respectivament, cadascuna. Les peces, les recull una empresa que es dedica al reciclatge ubicada a les Preses i amb els diners que se n’obtenen es paga el sou d’elles dues. Les places es van suplint quan els qui o les qui les ocupen accedeixen al mercat del treball. El programa de desballestament de comptadors funciona des del 2015 i hi han passat fins ara un total d’11 persones.

L’empresa d’inserció que Càritas ha constituït per dur a terme aquest projecte es diu Economia Solidària d’Inserció, Ecosol. Bassols Energia d’Olot és l’empresa que va iniciar el projecte i la que va obrir les portes a Càritas per iniciar la relació amb tota la resta d’elèctriques, que cedeixen els comptadors retirats. Es tracta de les companyies Elèctrica Vaquer, de Ripoll; Lersa, també de Ripoll; Elèctrica Caldense, de Caldes de Montbui; Empresa Elèctrica Municipal de Centelles, i Agrienergia, de Banyoles. A aquest grup d’empreses, cal afegir-hi l’encarregada de recuperació del material i transport, Recuperacions Martí i Puig de les Preses i Construccions Pallàs.

Aquest projecte de Càritas és un dels molts exemples de col·laboració que l’entitat comparteix amb un grup molt important d’empreses i entitats. Un altre exemple proper en el temps es produeix avui mateix amb el Festival Lluèrnia, l’organització del qual, sota el lema Posa una lluèrnia al balcó, convida tots els veïns de la ciutat a posar les espelmes de l’entitat als seus balcons i li fa donació de tots els diners recaptats amb la venda d’aquestes espelmes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.