Política

Iglesias torna a exigir una coalició al PSOE

Ho justifica com una “necessitat històrica” per frenar l’auge de Vox

Unides Podem perd set diputats però manté la quarta plaça al Congrés dels Diputats

Pablo Iglesias va tornar a reclamar ahir un govern de coalició a Pedro Sánchez per frenar l’auge de Vox, l’extrema dreta “més poderosa d’Europa”. Amb el 99% dels vots escrutats, la coalició Unides Podem va obtenir el 22,8% dels vots i 35 diputats, set menys que en les penúltimes eleccions, però va mantenir la quarta plaça a la cambra baixa.

En una roda de premsa al costat del coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, Iglesias va admetre que els resultats electorals “no són bons” ni per al PSOE ni per a Unides Podem, i va explicar que així mateix ho va fer arribar en un missatge al president en funcions. Però va fer una crida a reaccionar: “El que l’endemà del 28 d’abril va ser una oportunitat històrica [un govern de coalició d’esquerres] és avui una necessitat històrica”, va diagnosticar el dirigent morat després de constatar l’ascens espectacular del partit de Santiago Abascal. Davant del Parlament fragmentat que han dibuixat les urnes, Iglesias va assegurar que un pacte amb el nucli PSOE-Unides Podem aportaria “l’estabilitat que requereix el país”. El pacte es basaria en “els articles socials de la Constitució espanyola”, va dir Iglesias, “per garantir l’estat del benestar, els drets socials i cívics”. Després d’unes negociacions fallides en la darrera legislatura, en què la coalició morada i el PSOE van ser incapaços de pactar un govern conjunt, Iglesias va instar ahir Sánchez a la “responsabilitat” i li va tornar a “allargar la mà”.

“Valentia i experiència”

Un acostament que el mateix Iglesias havia expressat al matí, al col·legi electoral de Galapagar a on havia acudit a votar, quan va demanar “deixar enrere els retrets” i formar “un govern conjunt” amb el PSOE.

En aquella ocasió, el líder de Podem va afirmar que “combinar la valentia d’Unides Podem amb l’experiència del PSOE” permetria convertir el país en “un referent en polítiques socials”.

Errejón entra amb només 3 escons

Redacció

La coalició Més País, de l’exdirigent de Podem Íñigo Errejón, entra finalment al Congrés dels Diputats però amb menys força de l’esperada. Lluny de les expectatives creades, la formació obtindria el 2,3% dels vots i només tres escons, un resultat “modest”, segons va reconèixer el mateix Errejón. El líder de Més País va sortir al vespre a lamentar la “irresponsabilitat històrica” de l’esquerra espanyola, en haver estat incapaç de pactar un govern de coalició a l’abril i haver forçat una repetició electoral. “Ha valgut la pena?”, es va preguntar, mentre denunciava l’avenç espectacular de Vox, “símptoma del desgast democràtic i d’enrariment del clima” a l’Estat. Amb tot, va continuar Errejón: “Els números sumen i tenim una segona oportunitat per formar un govern progressista. És una cosa que no acostuma a passar [les segones oportunitats], però és la nostra obligació moral tornar-ho a intentar”, per formar finalment un govern d’esquerres al voltant del PSOE.

“No podem anar a unes terceres eleccions. Aquesta repetició electoral ha constituït un avís del que pot passar si els interessos particulars s’anteposen als interessos del país”, va advertir durant la seva compareixença davant dels mitjans. Més País es va presentar als comicis en coalició amb Compromís, Equo i Chunta Aragonesista (Cha).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.