Gran angular

Biosimilars que posen la directa

Les versions de fàrmacs biotecnològics sense patent creixen un 40%

A Catalunya hi ha una desena d’empreses que en desenvolupen

El medicaments biosimilars són una de les àrees del sector farmacèutic amb més perspectives de creixement en els propers anys. De fet, l’entrada d’aquests medicaments en el mercat registra un creixement ni més ni menys que del 40%.

Els biosimilars són una versió d’un medicament biotecnològic (no estan sintetitzats químicament, sinó que són derivats d’una font biològica com poden ser les proteïnes, els anticossos o les hormones) que té la patent caducada. Desenvolupar aquestes versions és molt complex, requereix d’uns processos analítics molt nombrosos i d’unes exigències de seguretat i eficiència molt altes, però com que és una adaptació d’un fàrmac ja provat, el seu cost de desenvolupament exigeix una inversió per sota de la meitat de la d’un fàrmac nou (300 milions de dòlars vs. 1.000 milions de dòlars).

A més, ens trobem en un moment clau, perquè comencen a caducar les patents dels primers fàrmacs biotecnològics que es van comercialitzar en els anys vuitanta i seguirà així de manera successiva. “Els medicaments biosimilars aniran agafant una rellevància creixent, perquè els fàrmacs biològics s’estan convertint en motors de la indústria farmacèutica i perquè la biotecnologia i la ciència han fet possible desenvolupaments nous per a malalties complexes com el càncer i les autoimmunes”, explica Isabel Amat, directora d’innovació de la farmacèutica Reig Jofre, que ha apostat per aquesta àrea. Segons dades de Catalonia Bio, la patronal de les empreses biotecnològiques, a Catalunya hi ha una desena de firmes farmacèutiques, biotecnològiques i de centres de recerca que desenvolupen biosimilars (a l’Estat, segons n’hi ha una quinzena). A aquestes cal sumar-hi les empreses de serveis científics, com Ascil Biopharm, Anapharm Bioanalytics o Kymos Pharmam, que donen valor al sector. A més a més, de les farmacèutiques que han optat per la comercialització d’aquests medicaments com a eina de diversificació del negoci, com Stada i Kern Pharma, de les quals parlem en aquest reportatge, o de la biotecnològica Amgen, que ha creat una unitat de comercialització de biosimilars a Barcelona.

A Catalunya, l’oncologia és una de les àrees terapèutiques principals de desenvolupament en biosimilars, però també es treballa en immunologia, dermatologia, malalties cardiovasculars, respiratòries i del sistema nerviós. Més enllà de la indústria, els experts consideren que s’estan convertint en una eina per reduir la càrrega econòmica dels sistemes de salut. El seu cost és un 30% més barat que un de biològic i es preveu un estalvi de 50.000 a 100.000 milions d’euros.

kERN pharma

“Ens ha permès diversificar el negoci”

Kern Pharma, amb seu a Terrassa, és una de les primeres firmes que va apostar per comercialitzar biosimilars. Ara com ara, en ven tres a l’Estat, a través de Kern Pharma Biologics. Aquesta línia de negoci va néixer el 2014 per adequar-se per al llançament de Remsima, un biosimilar que va ser el primer anticòs monoclonal biosimilar aprovat per l’Agència del Medicament Europeu i el primer comercialitzat per un laboratori local a Espanya.

Anna Vieta, directora de Value & Policy, assegura que l’aposta per biosimilars els ha permès diversificar el negoci, centrat tradicionalment en l’àmbit dels genèrics. La firma ha creat, a més, un grup de treball per reflexionar sobre l’ús d’aquests fàrmacs.

Reig Jofre

“En sis anys tindrem un biosimilar propi”

El laboratori farmacèutic Reig Jofre fa anys que acumula experiència en biosimilars, tant en projectes interns com en col·laboració amb altres. Els darrers dos anys, però, ha fet un salt important. De fet, el gener passat, va començar la construcció d’una planta de liofilitzats injectables a Sant Joan Despí, amb una inversió prevista de 30 milions d’euros i en què la producció de biosimilars propis i per a tercers tindrà un rol important.

El 2018 va consolidar la seva aposta pel desenvolupament d’aquests medicaments mitjançant una join venture amb LeanBio, una biotecnològica fundada per Andreu Soldevila. La directora d’innovació i gestió del ’pipeline’ de desenvolupament, Isabel Amat, avança que en sis anys comercialitzaran el primer biosimilar propi.

stada

“El 2021 esperem ampliar la cartera ”

Stada, la farmacèutica alemanya dedicada a genèrics i altres productes de venda en farmàcia, amb filial a Barcelona, va crear fa un any i mig una àrea nova de d’hospitals i biosimilars. “Es va dissenyar perquè necessitàvem unes competències diferents del que comercialitzàvem habitualment a Stada España”, explica Miguel Navarrete, director d’hospitals i biosimilars. El grup Stada fa més de deu anys que comercialitza i fabrica en diferents països europeus tres biosimilars, però només un el ven a l’Estat espanyol. Navarrete avança que la companyia ha tancat acords amb diverses firmes biotecnològiques per començar a comercialitzar-ne més a partir de l’any 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.