Economia

El pes del turisme a la Costa Brava és del 20% del PIB

La investigadora de la UdG Anna Garriga ho avança en el marc de les jornades sobre turisme i societat organitzades a Girona per la Fundació Jordi Comas i l’Agència Catalana de Turisme

El pes del sector turístic a les tres comarques costaneres gironines és del 20% del producte interior brut (PIB), el mateix pes que té la indústria al conjunt de Catalunya. Aquesta és una de les conclusions que es van presentar ahir en el marc de les jornades sobre turisme i societat organitzades per la Fundació Jordi Comas Matamala i l’Agència Catalana de Turisme a Girona i que van reunir un centenar d’assistents.

“Són xifres sòlides. Ens ho creiem”, va dir la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, Anna Garriga, que va presentar la ponència El pes econòmic del turisme a les comarques gironines, en la qual es conclou que en cadascuna de les tres comarques de la Costa Brava el 20% del PIB prové del sector turístic. “És molt per a aquestes comarques”, hi va afegir la degana d’Econòmiques, que, a més, va insistir que aquestes comarques es mouen a un ritme diferent de la resta. Garriga també va puntualitzar que el sector turístic a Girona ha fet una funció “contracíclica” durant el període de crisi passat. “Quan tot cau, ha aguantat”, va dir, mostrant les dades que es treballen en el projecte que es va avançar ahir a Girona. Millores en el percentatge d’ocupació hotelera i l’augment d’un 30% en la facturació mitjana per habitació ocupada des del 2010 són alguns dels exemples posats. Així mateix, Garriga va aprofitar la presència de representants del sector turístic i de l’administració catalana per posar-los “deures”, ja que considera que aquest sector té marge de millora de rendibilitat i que hauria d’incidir més en la qualitat, i recordava que hi ha menys establiments de categoria superior que en altres zones de Catalunya.

LA FRASE

Un 20% del PIB és molt per a aquestes comarques
Anna Garriga
degana de la facultat de ciències econòmiques i empresarials de la udG

LA XIFRA

4
edicions
ja s’han fet sobre turisme i societat organitzades per la Fundació Jordi Comas Matamala.

Ponències diverses

La ponència de la degana d’Econòmiques va ser una de les incloses en aquestes jornades, que enguany arriben a la quarta edició amb el títol L’anàlisi de dades, clau de l’èxit. Així, per exemple, Albert Pascual hi va presentar la ponència Anàlisi sectorial de la indústria turística: situació i perspectives. Cap a un sector més sostenible i de més qualitat, va destacar l’increment del nombre de places hoteleres que ha viscut Catalunya en els darrers 12 anys, sobretot en hotels de 4i 5 estrelles, que en conjunt han augmentat un 73%. Entre les dades, destaca l’increment del nombre de pernoctacions que ha registrat la Costa Brava i que representen ja el 20% de les totals de Catalunya. Concretament, de gener a setembre, el nombre de pernoctacions al litoral gironí ha crescut un 2,3%. En una altra ponència, els experts del CETT, centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, van advertir de la importància d’incorporar i d’optimitzar l’experiència dels usuaris per ser competitius i millorar els seus resultats en un mercat cada vegada més digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.