Societat

La Fiscalia sueca tanca la investigació contra Assange per violació

La fiscal justifica la mesura per l’afebliment de les evidències i la falta de base per a una acusació

La Fis­ca­lia sueca ha anun­ciat aquest dimarts el tan­ca­ment de la inves­ti­gació pre­li­mi­nar per vio­lació con­tra el fun­da­dor del por­tal Wiki­le­aks, Julian Assange, per l’afe­bli­ment de les evidències i la falta de base per a una acu­sació. “La denun­ci­ant ha pre­sen­tat un relat creïble i fia­ble, les seves expli­ca­ci­ons són clares, llar­gues i deta­lla­des. Però con­si­dero que l’evidència ha per­dut força en grau tal que ja no hi ha motiu per a seguir la inves­ti­gació”, ha dit en roda de premsa la fis­cal supe­rior Eva-Marie Pers­son. Con­ti­nuar la inves­ti­gació i inter­ro­gar a Assange no supo­sa­ria un canvi “deci­siu” en la situ­ació pro­batòria, que no és sufi­ci­ent per a ele­var una acu­sació, ha res­sal­tat la fis­cal.

Pers­son havia orde­nat al maig reo­brir el cas, ini­ciat en 2010 i tan­cat en 2017, després que Assange, que espera ara que el Regne Unit deci­deixi sobre la seva extra­dició als Estats Units, fos arres­tat per la força en l’ambai­xada de l’Equa­dor a Lon­dres després de reti­rar-li Quito l’asil diplomàtic con­ce­dit en 2012.

La Justícia sueca va rebut­jar al juny la petició d’eme­tre una ordre d’arrest euro­pea en con­si­de­rar que no seria pro­por­ci­o­nat, ja que és sufi­ci­ent amb una de recerca en matèria penal. La Fis­ca­lia va con­ti­nuar no obs­tant això amb les seves per­qui­si­ci­ons i va inter­ro­gar a set tes­ti­mo­nis, segons va infor­mar Pers­son en la seva ante­rior com­pa­rei­xença sobre un delicte que pres­criurà l’agost de 2020.

Assange va ser con­dem­nat al maig per un tri­bu­nal britànic a cin­quanta set­ma­nes de presó per vio­lar les con­di­ci­ons de lli­ber­tat con­di­ci­o­nal en 2012 i afronta al febrer un judici d’extra­dició als Estats Units, en el qual s’arrisca a una pena de fins a 175 anys per càrrecs com a espi­o­natge i publi­cació de docu­ments clas­si­fi­cats.

Per la seva banda, la Fis­ca­lia sueca va eme­tre el novem­bre de 2010 una ordre d’arrest euro­pea con­tra Assange, detin­gut un mes després a Lon­dres, i a par­tir d’aquí va començar un procés judi­cial que va cul­mi­nar el juny de 2012, quan el Suprem va rea­fir­mar l’extra­dició a Suècia i el peri­o­dista es va refu­giar en l’ambai­xada equa­to­ri­ana.

El procés a Suècia con­tra Assange, que es declara inno­cent i no ha estat for­mal­ment acu­sat de res, ha estat envol­tat de polèmica sobre la soli­desa de les denúncies i els motius de les deman­dants, fil­tra­ci­ons als mit­jans, subs­ti­tu­ci­ons de fis­cals i la reo­ber­tura d’un cas que havia estat reduït ini­ci­al­ment a delicte menor.

Un cop cone­guda aquesta mesura, el por­tal Wiki­le­aks ha expres­sat aquest dimarts la seva satis­facció per la decisió de la Fis­ca­lia sueca de tan­car la recerca pre­li­mi­nar per vio­lació con­tra el seu fun­da­dor, Julian Assange, i ha dema­nat cen­trar-se en l’actual extra­dició del peri­o­dista als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.