Empreses

El despatx B/TA s’impulsa amb un nou concepte de residència per a gent gran

El grup d’arquitectes es va reinventar després de la crisi i es va especialitzar en espais per a la tercera edat més semblants a una llar que a un hospital

El despatx aspira que la gent gran cada cop pugui viure millor

“Quan ens vam posar a investigar sobre els models de residències per a gent gran, vam fer un canvi en el nostre despatx. El sistema nòrdic ens va encisar, i en descobrir-lo vam passar de pensar l’arquitectura des de l’arquitectura a pensar l’arquitectura des de les persones”, explica Marc Trepat Carbonell, director de l’equip d’arquitectes B/TA Artistic Technical and Social Architecture.

El despatx d’arquitectes s’ha especialitzat en espais per a gent gran que posen la persona al centre i que trenquen amb el disseny tradicional d’edificis que semblin hospitals per apostar per espais que tan semblats com sigui possible a una llar. B/TA busca la configuració de les residències en unitats de convivència en forma d’habitatges compartits que transmeten tranquil·litat. “Els nostres dissenys redueixen l’estrès i l’ansietat que pateixen els individus, perquè se senten més protegits, com un s’hi sent quan és a casa seva”, diu Trepat. Així que, a més de la millora del benestar de l’usuari, aquestes residències fan reduir el consum de fàrmacs i, a més, les condicions de treball dels assistents milloren. “No es dediquen a gestionar conflictes i a calmar els usuaris, sinó a tenir cura de les persones”, assegura Trepat.

Aquest revolucionari concepte a l’Estat, que B/TA aspira a escampar com una taca d’oli, fa temps que està instaurat als països nòrdics, on Trepat el va descobrir i el va estudiar in situ i a consciència per poder adaptar-lo aquí.

Quan l’esclat de la bombolla immobiliària va tocar, i fort, el despatx, Marc Trepat va decidir aprofundir en el coneixement dels espais per a gent gran i reorientar la firma cap a aquesta especialització.

Després de tres anys seguits de caiguda d’ingressos i d’una reducció de personal, el 2015 es van concentrar en la nova aposta.

Enguany tancaran amb 500.000 euros de facturació i l’any vinent esperen doblar-la i contractar quatre arquitectes més. Ara com ara, tenen en marxa projectes de residències a Tarragona, Lleida, Badalona, Barcelona, Mallorca i Alacant.

El despatx el va crear Antoni Batllori i després s’hi va sumar Marc Trepat, que n’havia estat estudiant en pràctiques. Des de fa dos anys, es troben en un procés de transformació.
Facturació
500.000 €
Treballadors
9
Any de fundació
1980


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.