Salut

La sanitat pública necessita 5.000 milions més cada any

Ho denuncia un estudi que compara la situació actual amb la dels països similars

La situació “és insostenible en el temps” i caldrà canviar el model de finançament o imposar el copagament

Mentre el nou pressupost de la Generalitat atorga al Departament de Salut uns 9.700 milions d’euros, un acurat estudi conclou que caldrien 5.000 milions més cada any per equiparar la despesa en la sanitat pública catalana a la de països similars.

L’any 2016, Catalunya va dedicar a la sanitat pública el 5,3% del seu PIB, mentre que els països de l’OCDE amb sanitat universal hi van destinar el 6,81% de mitjana. Amb aquestes xifres, Catalunya se situa lleugerament per sobre de Grècia (5,19%), però molt lluny de Dinamarca (10,35%) i de Finlàndia (9,49%). De fet, el finançament de la sanitat catalana també està per sota de la del conjunt de l’Estat, que hi dedica el 6,39% del PIB. Això és degut al sistema de repartiment autonòmic, que es fa basant-se en la població i no al PIB, castigant així els territoris més rics i amb un nivell competencial més desenvolupat, com és el cas de Catalunya.

Tot plegat, ho recull l’estudi La malaltia de la sanitat catalana: finançament i governança, editat pel Cercle de Salut i elaborat pel catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra Guillem López-Casasnovas i l’investigador del Centre de Recerca en Economia de la Salut Marc Casanova. Els autors van analitzar les dades oficials del període 2003-2016 i van comparar la situació catalana amb la de països amb un sistema de salut homologable, i valorant també el PIB i l’envelliment de la població, un dels factors que més determinen la despesa.

“Aquest infrafinançament de la sanitat catalana és una malaltia crònica i, si no s’hi posa remei, pot arribar a una condició crítica”, alerta Lluís Bohigas, president del Cercle de Salut, l’entitat nascuda fa tres anys per vetllar pel sistema sanitari català.

La millora de la situació inclouria pactar un model de finançament diferent de l’actual. Segons els economistes que han fet l’estudi, si Catalunya tingués el mateix sistema de finançament que el País Basc, el pressupost anual per a la sanitat pujaria uns 2.500 milions, és a dir, un 23% respecte al pressupost del 2019.

“Si no canvia el model, l’única possibilitat per finançar millor la sanitat és gratar la butxaca dels usuaris, que són també contribuents i que ja tenen una pressió fiscal a l’alçada de la dels països amb què ens estem comparant. Crec que no els podem exigir tant”, explica López-Casasnovas.

Finalment, el Cercle de Salut també remarca que els bons resultats d’un sistema de salut infrafinançat es deuen al “sacrifici dels professionals” i al patiment dels pacients, amb llargues llistes d’espera.

LA XIFRA

1.401
euros
per càpita es destinen a la sanitat pública catalana, mentre que en països similars se n’hi aporten 2.281.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.