Opinió

Transparència financera

Durant els últims anys s’han succeït nombroses notícies relacionades amb casos de corrupció, falta de transparència i males pràctiques relatives a empreses cotitzades. Els exemples, que en són molts i molt diversos, no només posen en perill els interessos dels accionistes de cada empresa en particular, sinó també la credibilitat del mercat en general, alhora que de vegades poden implicar riscos sistèmics majors, com els casos que afecten entitats financeres.

En aquesta línia, en els darrers mesos, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha pres diverses mesures per tal d’incrementar els nivells de transparència. Per exemple, el mes passat es va fer pública la proposta de modificació del codi de bon govern de les societats cotitzades. En essència, es tracta d’un document jurídicament no vinculant que recull una sèrie d’estàndards i recomanacions de bones pràctiques per a companyies sotmeses a supervisió financera. La modificació inclou des de propostes generals relacionades amb criteris de sostenibilitat mediambiental i paritat de gènere, fins a una sèrie de recomanacions relatives al sistema de publicació d’informació econòmica mitjançant xarxes socials, o protocols d’actuació en cas que es detectin possibles casos de corrupció dins de l’estructura corporativa. Alhora, tot just entrarà en vigor un nou sistema de comunicació d’informació pública per a les entitats emissores sotmeses a supervisió financera. El que fins ara es comunicava mitjançant la publicació dels anomenats “fets rellevants” (HR), a partir d’aquest febrer s’haurà de dissociar entre dos tipus d’informació: comunicació d’informació privilegiada (IP) i comunicació d’altra informació rellevant (OIR). Aquesta nova classificació ajudarà a distingir amb més claredat i transparència quin tipus d’informació s’està comunicant en cada moment, i evitarà barrejar en una mateixa comunicació diversos tipus d’informació, la qual cosa de vegades donava lloc a confusions o permetia que certes informacions passessin més desapercebudes. Tanmateix, encara queda un llarg camí per arribar als nivells de transparència financera d’altres països del nostre entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.