Política

Torra espera arrencar la data d’inici del diàleg a Sánchez

La Generalitat confia que els presidents fixin el calendari de la taula de negociació entre governs

El líder espanyol es veu als “antípodes” i rebutja tot mediador

Aragonès planta el primer CPFF

El president de la Generalitat, Quim Torra, espera arrencar a Pedro Sánchez la data d’inici de la taula de diàleg entre governs que el president espanyol pretenia ajornar fins després de les pròximes eleccions al Parlament, que ni tenen data. Expirats els quinze dies que van pactar ERC i el PSOE perquè comencés la negociació a partir de la constitució del nou govern i malgrat que Gabriel Rufián fes tornar Sánchez a la cleda i l’obligués a rectificar, la primera trobada per buscar una solució política al conflicte continua en uns llimbs temporals dels quals la Generalitat espera sortir demà quan Sánchez trepitgi per primera vegada el Palau com a president del govern per reunir-se amb Torra.

“D’aquesta primera reunió entre presidents, n’hauria de poder sortir una data tan aproximada com sigui possible que fixi quan han de començar les negociacions entre governs”, va avisar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després de la reunió del consell executiu. La també portaveu del gabinet va recordar que els partits i les entitats independentistes van acordar el 15 de gener que Torra plantejaria a Sánchez que en la taula de diàleg es pugui parlar de tot, sense vets ni limitació de continguts, i, en concret, de l’exercici del dret a l’autodeterminació i de la fi de la repressió. El cap de govern hi explorarà la predisposició de Sánchez en aquestes qüestions.

La trobada –la tercera entre els dos presidents, després de la de La Moncloa i la de Pedralbes– arriba en un moment de màxima divisió entre els socis de govern, en què el fantasma electoral s’ha fet corpori, i en què el president Torra ha perdut l’escó i afronta una segona causa penal per desobediència. La portaveu de l’executiu va exigir dilluns la presència d’un mediador en la taula en vista de la falta de “confiança” entre els interlocutors. Ahir es va limitar a assenyalar que l’exigència de “garanties” és “compartida” per JxCat i ERC, sense anar més enllà. D’altra banda, la consellera va demanar a La Moncloa que es preservin els acords a què van arribar els dos presidents quan van parlar per telèfon, en el sentit que la trobada sigui de cap de govern a cap de govern: “No ens hem plantejat que hi assisteixi cap altre membre de la Generalitat que no sigui el president. Aquest és l’acord que van adoptar els dos presidents.”

A Barcelona amb Darias

A La Moncloa, el viatge a Barcelona es programa en paral·lel al desinflament de les expectatives i no es vol sortir de la cita amb Torra anunciant el calendari amb la creació de la taula de negociació i les dates de les reunions. “No necessàriament n’ha de sortir una data; el govern no n’espera fruits a curt termini perquè sap que és molt difícil, sinó posar els rails per seguir caminant”, va advertir la ministra portaveu María Jesús Montero. La portaveu admet que no hi ha línies vermelles i que Sánchez escoltarà Torra també quan li parli del dret d’autodeterminació, però res més. “Ens trobem als antípodes en la posició sobre el model d’estat i la visió territorial d’Espanya”, diu Montero. La Moncloa descarta que hi entri en joc un mediador o relator. “No té sentit un mediador entre dos presidents”, avisen fonts de La Moncloa.

La cautela s’explica per l’afany de La Moncloa de limitar el protagonisme de Torra i de no fer un lleig a ERC compartint amb el president el full de ruta d’una taula pactada entre socialistes i republicans. Si bé Sánchez va avisar a l’inici de la legislatura que el diàleg amb Catalunya el portarien ell i la vicepresidenta Carmen Calvo, ahir es va desvelar que viatjarà a Barcelona amb la ministra de Política Territorial, la canària Carolina Darias. Sánchez es reunirà amb Torra a soles i no hi haurà fotos de grup com a Pedralbes, però si la cita no anés bé o es volgués rebaixar, podria ser Darias qui n’informés al final. El format de la compareixença posterior està ara del tot obert i fins i tot la hipòtesi d’una aparició conjunta no es descarta.

A banda de la bilateral de demà, Montero exigeix al govern que vagi a cites multilaterals a disset i ahir va comunicar que divendres reunirà el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’òrgan que aplega el Ministeri d’Hisenda i els consellers del ram per traçar el rumb del dèficit del període 2020-2023. Montero hi esperava el vicepresident de la Generalitat, però Pere Aragonès ha decidit plantar el primer CPFF de la legislatura. El vicepresident espera que la taula “es creï ràpid”, però avisa que no creu que doni fruits aviat i que caldrà “molta paciència”.

LES FRASES

La trobada entre els dos presidents ha de posar les bases que han de guiar la taula entre governs
Meritxell Budó
Portaveu del govern
No necessàriament n’ha de sortir una data; no esperem fruits a curt termini, sinó posar rails per seguir caminant
María Jesús Montero
ministra portaveu del govern

“Referèndum”, lapsus de Montero

A tres quarts de dues de la tarda d’ahir, al Palau de La Moncloa hi havia convocat un referèndum a Catalunya, i així va ser durant dos minuts sense que el govern espanyol ni l’oposició l’impugnessin al Tribunal Constitucional. Quan a la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, se li demanava l’opinió sobre el fet de tenir a Catalunya eleccions en l’horitzó però sense data, ella va tenir un lapsus autodeterminista. “Ja vam comentar la setmana passada des d’aquesta mateixa taula que evidentment el govern no entra a valorar la convocatòria del referèndum a Catalunya...”, va dir Montero sense adonar-se del lapsus en cap moment. Veient els murmuris i les celles arquejades, hi va intervenir el secretari d’estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver: “Ministra... Fe d’errates: eleccions, no referèndum.” “Eleccions”, va dir Montero esmenant-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.