Política

Sánchez vol tenir pressupost amb el vot d’ERC a l’estiu

Rufián lliga el seu sí a l’avenç en la taula de governs i dirimirà l’esmena de rebuig en vigílies electorals

S’eleva el dèficit fins a l’1,8% i es relaxa el creixement a l’1,6%

Montero xoca amb Cleries pel finançament i l’IVA

Els calendaris de Pedro Sánchez i de Quim Torra s’encreuen fins i tot més enllà de la reunió al Palau de la Generalitat i de la copresidència de la primera reunió de la taula de governs. Si bé Catalunya albira un horitzó electoral al qual li falta data, ahir el govern de Sánchez va aprovar el quadre macroeconòmic que serveix de pròleg als pressupostos del 2020 i ho va fer amb un avís als socis de la investidura com ara ERC: el vot a favor ha d’arribar a l’estiu i el vol per avançat abans de dur el projecte al Congrés per ser aprovat. Els de Gabriel Rufián dirimiran si hi fan una esmena a la totalitat en vigílies electorals.

El Consell de Ministres va aprovar ahir un límit de despesa no financera per al 2020 de 127.609 milions, un 3,8 % més respecte al pressupost de base del 2019, que Sánchez no va aprovar per la convicció que preferia les eleccions anticipades del 28 d’abril abans que tenir comptes amb els independentistes. El quadre macroeconòmic vol equilibrar la promesa de despesa social amb l’ajust promès a la UE i per això relaxa el creixement a l’1,6% del PIB –dues dècimes menys del previst pel govern fa poc i en línia amb el que diu l’FMI– i el dèficit s’eleva a l’1,8% el 2020. Tal com van coincidir a dir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, les xifres a la baixa persegueixen “no vendre fum” i incorporar la “desacceleració” que s’albira.

Com ja es va plasmar en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera i com ja han reprotxat des del vicepresident Pere Aragonès fins a la secretària d’Economia, Natàlia Mas, in situ a Madrid, el més polèmic és el repartiment del dèficit: de l’1,8%, l’Estat se’n queda un 0,5%, mentre que deixa a la Generalitat i a la resta de comunitats el 0,2% i força els ajuntaments al dèficit zero. El gros dels números vermells el concentra la Seguretat Social, amb un 1,1% per la factura de les pensions. La ministra Montero, però, ja obre la porta que l’Estat assumeixi part del dèficit de la Seguretat Social, perquè hi ha despeses que “són més pròpies dels pressupostos generals de l’Estat” que del sistema de pensions.

El xoc de calendaris es viurà ja aquest febrer, quan Hisenda vol iniciar el diàleg pressupostari amb el PNB i ERC i, alhora, ha de néixer la taula de governs, que ara ja té quatre seients segurs: els de Sánchez i Pablo Iglesias per la banda estatal i els de Torra i Aragonès en el si de la delegació catalana. Més enllà de la voluntat del govern de coalició del PSOE i Podem de complir la disposició addicional amb les inversions, Rufián manté que per a ERC seran els avenços en la taula el que decantarà l’eventual vot a favor dels comptes, i aposta per “impermeabilitzar” el diàleg de les pressions. “La voluntat és presentar els pressupostos tan aviat com sigui possible i que s’aprovin durant l’estiu; sento no poder afinar més”, va dir Montero amb l’afany de pressionar ERC –però també l’oposició–, sense ser presonera de cap data. Els republicans són conscients que, després del plàcet a la investidura, l’hora dels pressupostos és el segon moment àlgid per collar Sánchez.

“Somriures al matí i...”

En l’estrena de la sessió de control al govern ahir al Senat, un dia abans del control del Congrés, la ministra Montero i el senador de JxCat Josep Lluís Cleries van protagonitzar un xoc d’alt voltatge pel finançament i el deute de l’IVA del 2017 que Hisenda es nega a pagar a la Generalitat. “Depenem d’un sistema de finançament ranci i injust”, li va retreure Cleries recordant que el model va vèncer el 2013 i que, a més, l’Estat es reserva el gros del dèficit per a si mateix, “per a les seves cosetes”. “Ara diuen que hem entrat en el «retrobament»: somriures i copets a l’esquena al matí, i a la tarda, en el Consell de Política Fiscal i Financera, ens diuen que no pagaran els 443 milions que deuen a Catalunya de l’IVA del 2017”, va etzibar el portaveu de JxCat al Senat. Montero admet que el model vigent és “caduc” i “no ha proporcionat els recursos necessaris”, sinó unes “desigualtats injustificables”, però no va amagar l’enuig amb Cleries: “No té sentit dir que el govern es reserva diners «per a les seves cosetes». Jo no dic que demanin a l’Estat que aporti més a la Generalitat «per a les seves cosetes».”

El Congrés s’obre a l’eutanàsia emulant el Parlament

El Congrés va fer ahir un pas determinant per posar-se al dia en la despenalització de l’eutanàsia, un debat en el qual el Parlament ha estat pioner, fins al punt de portar a la cambra dues proposicions de llei –el 2018 i el 2019– de reforma del Codi Penal, que van decaure. En un debat viu i apassionat, el rebuig del PP i Vox va encendre la indignació, i més quan el diputat popular José Ignacio Echániz va acusar el govern PSOE-Podem de voler l’eutanàsia per estalviar en sanitat. “La posició de la dreta amb l’eutanàsia és: «Que es foti Ramón Sampedro!»”, denunciava el portaveu de Podem, Pablo Echenique. “És repugnant que tu defensis això!”, va exclamar un diputat del PP no identificat. El vicepresident Iglesias, que ho va sentir, exigia al PP que l’ofensiu donés la cara i es disculpés amb Echenique.

El debat sobre l’eutanàsia d’ahir era el tercer que viu el Congrés en vint mesos. La despenalització es va debatre el 2018 i el setembre del 2019, ja a les portes de la repetició electoral del 10-N. A favor de la proposició del PSOE, hi van votar els partits del govern, ERC, JxCat, Cs i el PNB. “És el PIN de la llibertat”, etzibava al PP i Vox Sergi Miquel (JxCat). “El dolor humà no té ideologia. Que no vingui el PP amb la història que volen una llei de cures pal·liatives!”, rebatia María Luisa Carcedo (PSOE).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.