Gran angular

La bretxa salarial creix 500 euros cada any

Entre el 2008 i el 2017, la desigualtat salarial entre home i dona es va consolidar en prop del 22%

Entre el 2008 i el 2017, la desigualtat salarial entre homes i dones va créixer 491,28 euros anuals, segons informa el sindicat USO, amb dades de l’Enquesta Anual d’Estructura Salarial.

Aquesta evolució suposa que les dones, que el 2008 cobraven un 21,87% menys que els homes, el 2017 es van allunyar una mica més, fins un 21,92%. L’informe, Anàlisi de la bretxa de gènere en salaris i pensions, elaborat pel gabinet d’estudis d’USO aprofundeix en altres tendències. Des de ben joves, les dones accedeixen a feines més mal pagades, però fins els 29 anys aquesta diferència salarial gairebé no canvia. És a partir dels 30 anys, quan les dones accedeixen a la maternitat, que la bretxa es fa cada vegada més gran. Com diu Dulce María Moreno, secretària de Formació Sindical i Igualtat d’USO, “als homes, els salaris van creixent al llarg de tota la seva vida laboral, mentre que les dones s’estanquen, no progressen, no ascendeixen.”

sextuplicar.

Des dels 2.755 euros anuals de bretxa salarial en els menors de 20 anys, se sextuplica al final de la vida laboral, a l’etapa de la pensió: 16.684 euros. La pensió més comuna a la dona és de 650 a 700 euros i de 400 a 450; la més comuna als homes, de 800 a 850. A partir de xifres més pròximes al Salari Mínim Interprofessional (SMI), de 900 euros, hi ha molts més perceptors homes, amb un pic a la pensió més alta del sistema, que sextuplica la femenina.

Una altra bretxa que ha estat analitzada a l’estudi dels salaris per gènere és quant perceben les dones i els homes per hora treballada: Astúries, Navarra i Catalunya són les comunitats autònomes on més diferència hi ha, amb 3,96 euros de diferència. És una xifra que dóna en comunitats que lideren les estadístiques de salaris en xifres globals. Són salaris que perceben els homes, i estan lligats a la indústria tradicional, que segueix sent un camp amb poca presència femenina.

Quan es compleix un any de l’entrada en vigor de la llei amb mesures urgents per lluitar contra la desigualtat, el sindicat USO demana que la llei s’apliqui de veritat, no només en l’ampliació dels permisos de paternitat. A hores d’ara, no hi ha un model de l’auditoria salaria que obligatòriament hauria d’incloure els plans d’igualtat, ni s’ha desenvolupat com es farà el seguiment posterior ni com es penalitzaran els incompliments. A més a més, a punt d’entrar en vigor l’obligatorietat que les empreses de més de 150 treballadors tinguin un pla d’igualtat, només el 5% de les que ja hi estaven obligades l’hab signat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.