Política

La magistrada autoritza que Cuixart surti del penal a treballar i replica al fiscal

Considera “desvirtuats” els “aspectes negatius” enumerats pel ministeri públic

Cita fins a vuit resolucions de l’Audiència de Barcelona que avalen el 100.2

La titular del jutjat de vigilància penitenciària 5 de Catalunya, la magistrada Maria Jesús Arnau, ha autoritzat el règim flexible que la junta de tractament de la presó de Lledoners va concedir, el 6 de febrer passat, al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, perquè surti del penal de dilluns a divendres de 8 del matí a vuit del vespre per anar a treballar i fer tasques de voluntariat, en aplicació de l’article 100.2. En la resolució, dictada ahir, la jutgessa replica obertament els arguments exposats per la fiscalia, que demanava que es revoquessin les sortides per l’elevada pena imposada a Cuixart, 9 anys de presó per sedició, i perquè “no ha fet un programa específic per respectar la llei”.

La resposta de la magistrada és tan contundent que permet deduir que també avalarà els altres permisos laborals que Lledoners ha concedit a la resta de presos polítics homes. En el cas de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa són dos jutges diferents els que hauran d’expressar el seu criteri. L’última paraula la tindrà la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, de la qual la magistrada Arnau exposa fins a vuit resolucions del 2019 en les quals avala per a altres reclusos el règim flexible de l’article 100.2 contra el parer del fiscal, tot raonant que “assumir responsabilitats laborals i socials permet no tornar a l’activitat delictiva”.

En el cas del 100.2 de Cuixart, el primer avalat judicialment, la magistrada exposa que la fiscalia “insisteix” que el president d’Òmnium faci un curs per “l’etiologia delictiva” comesa, que en aquest cas és la sedició, que està dins dels delictes contra l’ordre públic, però li retreu que “no faci cap aportació pràctica” sobre el tractament que vol que faci, que –indica– no existeix al penal. Hi afegeix que “el que sembla témer el fiscal és la reiteració delictiva de Cuixart, sense donar cap dada objectiva”. També insisteix que la fiscalia “vol fer canviar el pensament ideològic” de Cuixart, del qual sosté que “assumeix els fets i les seves conseqüències, però no la qualificació jurídica”.

La fiscalia expressava que a Cuixart no li cal reforçar el seu llaç laboral i familiar, ja que el té assegurat. La magistrada, per contra, sosté que la junta detalla que ha fet tractament individual i en grup i que en la seva classificació en segon grau ja es preveia una flexibilització. Detalla el treball que farà a la seva empresa de Sentmenat i que unes tardes farà voluntariat a Badalona. I al final conclou que “els aspectes negatius assenyalats per la fiscalia queden desvirtuats amb els positius”, com ara el fet que és un penat primari i que en les sortides compleix el fixat. Amb tot, la magistrada demana un informe setmanal de Cuixart per “certificar que es mantenen els riscos baixos de reincidència i de trencament de la condemna”.

Rull i Turull obtenen el permís per sortir a treballar

La junta de tractament de Lledoners va aprovar ahir la concessió de la flexibilització del règim penitenciari als exconsellers de JxCat Josep Rull i Jordi Turull, en aplicació de l’article 100.2, per anar a treballar fora del penal, segons va informar ahir el Departament de Justícia.

L’equip tècnic ha acordat que en tots dos casos estiguin fora del centre durant 12 hores cinc dies a la setmana. Com en la resta de presos polítics, la Generalitat afirma que no donarà detalls del dia que començaran les sortides ni del lloc on aniran a treballar. En una entrevista, Rull va indicar que treballaria en l’àmbit de l’advocacia, la seva professió, i també que faria voluntariat a Terrassa. Rull va ser condemnat a 10 anys i sis mesos de presó per sedició i Turull, a 12 anys, en afegir-li la malversació. Amb ells dos, la junta de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric ha concedit el 100.2 a tots els independentistes tancats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.