Societat

L’escopeter “va seguir” Español fins a ferir-lo l’1-O

Dos pèrits dels Mossos identifiquen per la roba i els moviments l’agent del CNP que va deixar borni el veí de Barcelona

La defensa del policia no assisteix a la prova i l’acusació exigeix que declari el seu superior

Dos pèrits de la Unitat Central de Fotografia i Audiovisuals dels Mossos van ratificar ahir el seu informe, en el qual identifiquen l’escopeter de la policia espanyola UC 563 (i el TIP 110.846) com l’autor del tret d’una pilota de goma, que primer va anar a parar a terra i en el rebot va fer perdre l’ull dret a Roger Espanyol, durant l’1-O. L’acusació d’Espanyol, exercida per la penalista Anaïs Franquesa, d’Irídia, ja va assenyalar aquest agent i el resultat de la pericial de la policia es va saber el febrer passat. Ahir els dos agents dels Mossos van explicar el seu informe davant del titular d’instrucció 7 de Barcelona, que va demanar aquesta pericial. La defensa de l’escopeter, l’únic dels 55 agents investigats que no és defensat per l’Advocacia de l’Estat, no va assistir a la prova.

En la pericial, es fan dues identificacions: per la vestimenta i pel seguiment dels moviments. En el primer cas, es diferencia l’escopeter dels altres en comparar si du guants, gorra i bossa per dur la munició, i es distingeix del company perquè ell la té oberta. El seguiment es fa a partir de la imatge en què Español xuta un objecte als agents que reculen pel carrer Sardenya de Barcelona després d’actuar a l’escola Ramon Llull. Darrere no hi tenen cap persona, però. Es veu com l’escopeter dispara en direcció a Español, tot i que es desconeix si era una salva o una bala de goma. El veí es canvia de vorera i es veu com l’escopeter “el segueix”, fins que dispara un segon cop i el fereix. Franquesa va declarar ahir que hi ha una intenció clara de l’agent o almenys va assumir que podria ferir algú amb aquest tret, a uns cent metres de distància, i va demanar que ara declari com a investigat el seu superior, un sotsinspector.

L’agent va declarar com a investigat que va disparar “a la massa”. Els onze escopeters de la unitat van dir que tot era una confusió, però els pèrits van sostenir ahir que tots es van mantenir alineats.

Una veïna reclama el seu ordinador

Una veïna de Barcelona, representada per la penalista Marina Roig, ha reclamat ara al jutjat d’instrucció 7 que la policia li retorni l’ordinador que li va prendre a l’escola Prosperitat i que no tenia res a veure amb l’1-O. En altres escoles, públiques i privades, la policia va comissar ordinadors sense que se’n conegui el parador. Tampoc s’han usat com a prova en el judici al Suprem. La Generalitat sosté que continua personada en totes les causes en què es van produir danys als centres i reclama pagaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.