Salut

Johnson, a contracorrent amb l’estratègia del virus

Aposta per ajornar les mesures dràstiques fins d’aquí a 3 o 4 mesos per aconseguir la immunitat col·lectiva

Sols el 36% dels britànics hi confien, mentre la xifra de morts s’ha doblat en 24 hores

El govern britànic ha adoptat una estratègia respecte al coronavirus contrària a la de la resta de països europeus. Prefereix no adoptar mesures dràstiques de moment. Considera que és massa aviat i que el punt àlgid de contagis s’assolirà d’aquí a tres o quatre mesos. Aleshores, tancaran les escoles i universitats i es suspendran els esdeveniments multitudinaris, tot i que ja s’han suspès totes les competicions de futbol, de rugbi i la majoria d’esports i d’espectacles.

La immunitat de grup o immunitat col·lectiva es pot aconseguir o bé vacunant una part de la població –per frenar així la cadena de contagi– o bé deixant que un ampli percentatge de la població acabi infectada i desenvolupi la seva pròpia autoimmunitat, sempre sota un teòric control. Com que encara no hi ha vacuna per al coronavirus, els experts britànics calculen que aquest efecte s’aconseguiria si la infecció arriba a un 60% de la població. Així, bàsicament, el que busca el govern britànic és un contagi controlat.

El primer ministre Boris Johnson ja ha començat a preparar la població. “He de ser sincer amb vosaltres i amb els ciutadans britànics. Més famílies, moltes més famílies, perdran els seus éssers estimats abans d’hora”, va dir en el seu discurs de dijous, en què va anunciar que entraven a la fase de posposar al màxim la propagació del virus.

Un altre dels objectius d’aquesta estratègia és evitar provocar el pànic entre la població i que es col·lapsin els serveis d’emergència, que no estan preparats per fer front a una situació de crisi com aquesta. De fet, recomanen a les persones amb símptomes del virus que s’autoaïllin durant una setmana i que es quedin a casa i que en cap cas truquin o acudeixin als serveis d’emergència.

El govern, però, va dir ahir que està revisant la seva estratègia després que en les últimes 24 hores s’hagi doblat el nombre de morts per coronavirus. Ja són 21 les víctimes del coronavirus al Regne Unit, totes elles més grans de 60 anys. Això ha fet que el govern es replantegés la seva estratègia. El nombre de positius també ha passat de 900 a 1.140 en les últimes hores. Tot i que s’estima que el nombre de persones infectades podria estar entre els 5.000 i els 10.000, el govern no està fent les proves a la majoria de la gent i no en té un control exhaustiu.

Aquesta estratègia de Johnson està sent molt criticada per la comunitat mèdica i científica de dins i de fora del país. El conservador i exministre de Sanitat Jeremy Hunt va dir que les mesures eren insuficients davant del que ell considera un “estat d’emergència nacional”. L’última en posar-lo en dubte ha estat la portaveu de l’Organització Mundial de la Salut, Margaret Harris. “Puc entendre que aquest increment de les morts pot preocupar a la majoria de la gent”, va dir el cap mèdic del govern, Chris Witty, “però la gent ha de saber que cada mesura que prenem va destinada a protegir els més vulnerables”. De moment, no ha confirmat les noves mesures. Només el 36% dels britànics es creuen la informació que els dona el seu govern i confien en l’estratègia de Johnson.

LA FRASE

Més famílies, moltes més famílies, perdran els seus éssers estimats abans d’hora
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE DEL REGNE UNIT

Àustria renuncia al dèficit pressupostari zero

El govern austríac va acordar ahir destinar 4.000 milions d’euros per sostenir l’economia davant l’impacte del coronavirus, i va anunciar que renuncia al dèficit zero. Les mesures busquen ajudar la liquiditat de les empreses i assegurar els llocs de treball, va dir el primer ministre, el conservador Sebastian Kurz.

Síria ajorna la data dels comicis parlamentaris

El president sirià, Baixar al-Assad, va ordenar ahir ajornar fins al 20 de maig els comicis parlamentaris previstos per al 13 d’abril com a prevenció pel coronavirus. Síria no ha informat fins ara de cap infectat, tot i que algunes ONG han advertit de la possibilitat que sí que s’hagin registrat víctimes.

Itàlia demana metges a Cuba, Veneçuela i la Xina

La Llombardia, la zona d’Itàlia més afectada, ha demanat personal mèdic a Cuba, Veneçuela i la Xina, va dir ahir el conseller de Sanitat, Giulio Gallera. La regió té problemes amb els hospitals i el personal mèdic, ja que els contagis no cessen. Els positius s’elevaven ahir a 11.685, 1.865 més que divendres.

França tanca tots els llocs públics “no essencials”

El govern francès va ordenar ahir el tancament a partir de la passada mitjanit de tots els llocs oberts al públic excepte els “no indispensables”, davant l’acceleració de la propagació del coronavirus, que va atribuir al fet de no respectar-se les consignes oficials. Els restaurants, bars, discoteques i cinemes tancaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.