Salut

Les telefòniques prometen més dades sense cost

El govern acorda amb les firmes cobrir l’augment de la demanda

Ofereix més fibra òptica als operadors locals

El govern català va anunciar ahir un acord amb les principals operadores telefòniques perquè garanteixin un major consum de dades per part dels seus abonats sense incrementar-los el cost. El departament de Polítiques Digitals de la Generalitat confirma un augment del trànsit en les xarxes de telecomunicacions fixes i mòbils des de l’inici del confinament domiciliari per l’increment d’ ús de les eines de teletreball, però també de la comunicació, l’oci i l’educació en línia. Un consum de banda ampla que en algunes zones de Catalunya ha augmentat del 300%, segons les dades del departament. Davant aquest increment del consum que s’ha produït als domicilis particulars, les grans operadores s’han compromès amb el govern a “no deixar cap dels seus abonats sense internet i sense dades durant aquesta situació d’excepcionalitat”, tal com s’afirma en un comunicat del departament. Això vol dir que les companyies ampliaran els plans de dades als seus abonats sense incrementar-los el cost.

El departament també ha ampliat sense cost afegit la capacitat de la fibra òptica de la Generalitat per tal que els operadors locals que ho han sol·licitat la posin a disposició dels seus abonats. El departament de Polítiques Digitals confirma la interlocució permanent amb els grans operadors per donar resposta a les incidències que es puguin produir en diferents punts del país i adoptar mesures de reforç per respondre als increments de demanda.

Operaris per a l’Anoia

També s’ha establert un protocol amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) per tal d’habilitar operaris que puguin accedir a la zona de confinament de la comarca de l’Anoia en cas d’incidències en els serveis.

LA XIFRA

30
per cent
s’ha incrementat el trànsit a internet durant aquesta setmana a Catalunya arran de la crisi pandèmica.

Caigudes sense col·lapse i més reunions en línia

Els experts són optimistes sobre la capacitat de la xarxa de telecomunicacions per resistir l’augment creixent de demanda que ha començat aquesta setmana. José Antonio Morán, director del màster universitari d’enginyeria de telecomunicació de la UOC, va afirmar ahir en el butlletí informatiu de la universitat que l’Estat espanyol té “una de les fibres òptiques més extenses d’Europa i, a més, amb una de les tecnologies de més qualitat”. Alguns serveis es poden alentir o patir “petits talls”, però no hi haurà col·lapse de la xarxa, conclou Morán, que confirma que ja s’estan produint algunes caigudes per pics de trànsit. Des del mateix butlletí, César Córcoles, professor en desenvolupament d’aplicacions i llocs web, recorda que la caiguda de servidors ja es produeix en compra d’entrades massives, per exemple. La recomanació és connectar-se directament al cable i no a través del wifi com passa a la majoria d’habitatges. D’altra banda, Microsoft va informar ahir que en una setmana ha passat de 32 a 44 milions d’usuaris de la seva plataforma de xats, vídeos i arxius compartits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.