Salut

Els estats de Califòrnia i Nova York es posen en quarantena

Les autoritats avisen que sense mesures dràstiques un 56% dels californians es contagiaran abans de dos mesos

Trump no es planteja confinar el país, però tanca la frontera amb Mèxic per al lleure

A partir d’avui, gairebé un de cada cinc ciutadans nord-americans tenen l’obligació de quedar-se a casa per intentar aturar els contagis de coronavirus. Califòrnia, l’estat més poblat dels EUA i la cinquena economia mundial, i Nova York, amb l’àrea metropolitana més poblada del país, van decidir posar en quarantena obligatòria tots els seus habitants i deixar només exclosos els treballadors “essencials”: més de 57 milions de nord-americans confinats a partir d’avui mateix.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, va anunciar que els californians s’hauran de tancar a casa en un confinament obligatori que limitarà els moviments no essencials de gairebé 40 milions de persones. “No serà una situació permanent, és només un moment en el temps”, va tranquil·litzar, tot i que quedarà vigent “fins a nou avís”.

“Mirarem enrere i veurem que aquest tipus de decisions van ser fonamentals”, hi va afegir. Només quedaran oberts serveis “essencials” com ara supermercats, farmàcies i bancs.

Els càlculs de Newsom auguren que, sense mesures de mitigació de l’expansió del virus ni accions exemplars per aplanar la corba, un 56% de la població de l’estat estarà contagiada del coronavirus en les pròximes vuit setmanes: 22,5 milions de persones abans de dos mesos.

Una situació semblant a la que viu l’estat de Nova York, l’altre punt calent de la crisi als EUA, que posarà multes als que incompleixin la prohibició. “No faig broma”, avisava el seu governador, Andrew Cuomo, sobre l’acció “més dràstica” que es pot prendre. Cuomo va evitar de totes totes dir la paraula quarantena o confinament: va definir la situació amb les paraules: “Deixar l’estat en pausa.”

El president dels EUA, Donald Trump, de moment no es planteja ni veu necessari tancar tot el país; opinió totalment oposada a la del director nacional de Salut, Anthony Fauci, que va aprovar la decisió de Califòrnia i Nova York i va animar la resta d’estats a fer el mateix, especialment centrant-se en la situació de la gent gran.

La Casa Blanca, mentrestant, continua posant pedaços per aturar una situació que està desbordant el país fins al límit del col·lapse. Entre les noves mesures per aturar el virus, els EUA i Mèxic van anunciar el tancament de la seva frontera per a activitats de turisme i lleure a partir d’avui mateix, i permetran, únicament, els intercanvis comercials. Trump ja tenia un acord similar amb el Canadà, que es va aplicar ahir.

El Congrés, d’altra banda, va començar el debat de l’ambiciós paquet d’estímul econòmic impulsat per la Casa Blanca, una injecció d’un bilió de dòlars (930.000 milions d’euros), que inclourà xecs per a tots els nord-americans adults, per posar efectiu a les butxaques d’una població que ja està suportant les conseqüències de la crisi. I és que les previsions econòmiques espanten. Una anàlisi de Goldman Sachs assegura que aquesta setmana 2,25 milions de nord-americans s’han quedat sense feina. El camí cap a una recessió profunda sembla imparable.

La crisi del coronavirus ja té també el seu escàndol polític: almenys dos senadors, els republicans William Burr i Kelly Loeffler, van vendre accions que tenien a la borsa per quantitats milionàries després d’haver estat informats, a porta tancada, dels primers indicis de la crisi i de l’expansió del coronavirus. Per acabar-ho d’adobar, el marit de Loeffler, Jeffrey Sprecher, és el president de la borsa de Nova York.

LES XIFRES

57
milions
de nord-americans estaran confinats a partir d’avui, els de Califòrnia i els de Nova York.
2,25
milions
de nord-americans s’han quedat sense feina aquesta setmana, segons Goldman Sachs.

Científics russos proven una vacuna en animals

Un grup de científics russos han començat a fer proves d’un prototip de vacuna contra el coronavirus en animals en un laboratori de Sibèria, segons van informar ahir responsables de Salut.

Els EUA no aixecaran les sancions a l’Iran

Els EUA han advertit l’Iran que el coronavirus no els deslliurarà de les sancions econòmiques que els imposen. Segons Washington, aquestes no impedeixen l’entrada de béns humanitaris.

L’Argentina aïlla tota la població fins al 31 de març

El president de l’Argentina, Alberto Fernández, va anunciar dijous que tota la població s’haurà d’aïllar fins al 31 de març per combatre el coronavirus, que afecta 128 persones i ha causat tres morts.

Baviera és el primer ‘land’ que es confina

Baviera va decretar ahir el confinament de la població per frenar l’expansió del coronavirus. Amb 2.401 contagis i dotze morts, es converteix en el primer land alemany que pren aquesta mesura.

Macron avisa que la crisi “tot just comença”

El president francès, Emmanuel Macron, va alertar ahir que la crisi del coronavirus “tot just comença” i que caldran “mesures excepcionals”. Niça ha imposat el toc de queda des de les vuit del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.