Economia

La reunió de l’Eurogrup acaba sense acord per activar el fons europeu de rescat per finançar la resposta al coronavirus

La iniciativa rep un “ampli suport”, però seran els líders dels 27 els que prenguin les decisions econòmiques dijous

La UE també té damunt la taula l’opció dels ‘eurobons’

Els ministres d’Economia de l’Eurozona han estat incapaços d’arribar a un acord per activar el Mecanisme Europeu d’Estabilització (MEDE) per finançar la resposta a la crisi pel coronavirus.

Després d’una reunió de dues hores, en la qual han participat no només els de la zona euro sinó tots els de la Unió Europea (UE), el president de l’Eurogrup, Mario Centeno, ha explicat que les línies de crèdit no s’activarien de manera conjunta, tal com demanen Espanya o Itàlia, sinó que s’haurien de demanar de manera individual.

Centeno ha dit que hi ha un “ampli suport al voltant d’aquestes característiques”, però que es necessita “més treball sobre els detalls”. Segons ha explicat, els estats podrien rebre fons equivalents fins al 2% del seu PIB subjectes a condicions.

La decisió sobre la resposta econòmica de la UE al coronavirus la prendran els caps de govern i d’estat dels 27 en la videoconferència de dijous. “S’espera que hi hagi decisions”, ha afirmat el president de l’Eurogrup.

Mecanisme d’últim recurs

El MEDE, un mecanisme que actua com a prestador d’últim recurs per als estats quan els mercats tanquen l’aixeta del finançament, disposa de 410.000 milions d’euros per prestar. La vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, havia descartat l’ús del fons europeu de rescat just abans de la trobada de l’Eurogrup.

“Espanya no té previst accedir a cap mecanisme extraordinari”, ha remarcat Calviño abans de la trobada amb els seus homòlegs europeus. Segons la vicepresidenta d’Afers Econòmics, el govern espanyol descarta l’ús del MEDE, que té l’objectiu de garantir l’estabilitat financera de l’eurozona, perquè “cap país en té la necessitat”.

“Aquesta crisi no és com l’anterior. Està molt clar que és un xoc simètric que ens afecta a tots. La mida, la velocitat i els instruments no són comparables als que vam tenir en la crisi anterior”, ha subratllat Centeno, que ha remarcat el “compromís” de l’Eurogrup a “no repetir els errors del passat”.

Els ‘coronabons’ estan “sobre la taula”

Una altra de les possibilitats que la Unió Europea té damunt la taula és l’emissió dels anomenats coronabons, és a dir, l’emissió de deute de manera conjunta per facilitar el finançament dels estats que es troben en una pitjor situació.

“Tenim diferents eines sobre la taula i els coronabons en són una. Hem de continuar amb les discussions i construir un consens”, ha dit l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, després de la reunió dels ministres d’Economia dels 27.

Sobre la possibilitat d’emetre deute conjunt, el president de l’Eurogrup ha dit que es “comprometen” a “explorar totes les possibilitats” per fer front a l’impacte econòmic del Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.