Economia

Retorn a la feina encara sense els ajuts promesos

Mig milió de treballadors de tasques “no essencials” tornaven ahir a treballar d’una “manera gradual”, segons els sindicats

Pimes i autònoms alerten que no arriben els ajuts ni els crèdits

Mig milió llarg de tre­ba­lla­dors va tor­nar ahir a la feina a Cata­lu­nya després de l’aixe­ca­ment del con­fi­na­ment total a càrrec del govern espa­nyol. Segons els sin­di­cats, la tor­nada a les ruti­nes als cen­tres de tre­ball en aque­lles acti­vi­tats “no essen­ci­als”, bàsica­ment acti­vi­tats indus­tri­als i de la cons­trucció, es va fer de manera “gra­dual”, segons reco­nei­xia la UGT. “Fins i tot infe­rior a la situ­ació ante­rior al 30 de març”, segons CCOO. Els sin­di­cats aler­ta­ven que “algu­nes empre­ses no havien pogut repren­dre l’acti­vi­tat perquè no dis­po­sa­ven de les mesu­res de pro­tecció necessàries per garan­tir la segu­re­tat dels tre­ba­lla­dors” i asse­gu­ra­ven que d’altres havien tor­nat apli­cant d’un pla de con­tingència per evi­tar ris­cos. Cal tenir en compte que, des del 29 de març, quan es van limi­tar les acti­vi­tats pro­duc­ti­ves per con­te­nir l’avançament de la Covid-19, uns 150.000 tre­ba­lla­dors més van ser inclo­sos dins d’expe­di­ents de regu­lació d’ocu­pació tem­po­ral i, per tant, ahir no podien tor­nar a l’acti­vi­tat pre­sen­cial. Pimec cal­cu­lava que van ser 195.000 empre­ses i 670.000 els tre­ba­lla­dors que van tor­nar als seus cen­tres de tre­ball.

Segons la Gene­ra­li­tat, fins ahir s’havien pre­sen­tat a Cata­lu­nya 89.584 expe­di­ents de regu­lació tem­po­ral d’ocu­pació (ERTO), amb 659.152 per­so­nes afec­ta­des; dels quals 65.052 eren a Bar­ce­lona (516.593 per­so­nes afec­ta­des); 10.161 ERTO a Girona (64.502 tre­ba­lla­dors); 5.006 ERTO a Lleida (28.238 per­so­nes afec­ta­des); 7.185 expe­di­ents al Camp de Tar­ra­gona (40.928 emple­ats), i 2.180 expe­di­ents a les Ter­res de l’Ebre (8.891 tre­ba­lla­dors).

A aquests xifres, cal afe­gir-hi la pre­visió de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona que una de cada tres pimes o autònom hau­ran de tan­car per la crisi, segons asse­gu­rava ahir el seu pre­si­dent, Joan Cana­dell.

El pre­si­dent d’Autònoms Pimec, Miquel Camps, denun­ci­ava en una entre­vista a Tele­visió de Cata­lu­nya que els autònoms viuen amb “ansi­e­tat i un neguit impor­tant” el dia a dia d’una crisi que els impe­deix tre­ba­llar i pro­duir, tot i man­te­nir unes des­pe­ses fixes. “No hem acon­se­guit reduir des­pe­ses recur­rents, com són el ren­ting dels vehi­cles, el llo­guer dels locals, els sub­mi­nis­tra­ments o quo­tes bancàries ante­ri­ors”, es lamen­tava. Segons un tre­ball pre­sen­tat per Pimec la set­mana pas­sada, el con­fi­na­ment entre els dies 6 i 25 d’abril “pro­vo­carà que les pimes i els autònoms dei­xin de gene­rar un volum d’ingres­sos d’explo­tació que s’estima entre 32.000 i 34.000 mili­ons d’euros”.

Camps denun­ci­ava que els ajuts pro­me­sos als autònoms no estan arri­bant. “Els crèdits ICO no arri­ben com toca. S’ha fet una pri­mera ton­gada que ha que­dat curta i dema­nem més agi­li­tat”, deia. Els autònoms es quei­xen que, en alguns casos, els bancs estan posant con­di­ci­ons massa ele­va­des per acce­dir a aquests préstecs que no dei­xen de ser endeu­ta­ment per al futur.

Les patro­nals Pimec, Foment i Cecot valo­ra­ven de manera posi­tiva les mesu­res apro­va­des per l’exe­cu­tiu espa­nyol, entre aques­tes l’ajor­na­ment fins al maig del paga­ment d’impos­tos, tot i que les con­si­de­ra­ven insu­fi­ci­ents. Per Foment, el temps de sus­pensió “és exces­si­va­ment curt i s’hau­ria d’ampliar fins a la liqui­dació del mes de juny, ja que l’atu­rada de l’acti­vi­tat es man­tindrà en els mesos d’abril i maig”. Pimec veia bé que l’ajor­na­ment s’allargués fins al setem­bre per donar “oxi­gen a les empre­ses en les seves liqui­da­ci­ons i evi­tar sol·lici­tuds mas­si­ves d’ajor­na­ments”, i la Cecot creu que el límit de la moratòria a les empre­ses de menys de 600.000 euros de fac­tu­ració indica que “l’exe­cu­tiu està més pre­o­cu­pat a faci­li­tar la tra­mi­tació física de les decla­ra­ci­ons que en la pro­blemàtica de liqui­di­tat de les empre­ses”.

Un terç d’empreses i autònoms creuen que hauran de fer un concurs de creditors
Joan Canadell
President de la Cambra de Barcelona
Els autònoms viuen la crisi de la Covid-19 amb ansietat i un neguit important
Miquel Camps
President d’Autònoms Pimec
El temps de suspensió d’impostos és excessivament curt i s’hauria d’ampliar fins al mes de juliol
Josep Sánchez Llibre
President de FOMENT

Xarxa solidària per “salvar” els autònoms

La Intersindical-CSC ha creat una “xarxa solidària” d’autònoms per fer front a la crisi del coronavirus davant la “manca” de polítiques “efectives” de les administracions. L’espai permetrà als treballadors anunciar-se de manera gratuïta i vendre els seus productes i serveis, segons va explicar ahir el sindicat a través d’una nota. Per la Intersindical, cal promoure hàbits de consum de quilòmetre zero com a alternativa a les grans multinacionals, “que no reverteixen el capital a la societat i no dubten a cercar mecanismes per minvar els drets laborals de les persones treballadores”. La plataforma estarà a disposició de la ciutadania, que hi podrà accedir per comprar productes o contractar serveis en el seu entorn.

“[Aquest espai] ha de posar les bases per a un futur de comerç sostenible i de proximitat i una nova forma d’economia i de consum”, manté el sindicat. La Intersindical ha fet una crida als autònoms per unir-se a la xarxa i a col·laborar econòmicament en la millora d’aquesta a través d’una quota solidària. A més, ha recordat que el col·lectiu dels autònoms és un dels més “desprotegits” davant la crisi del coronavirus i ha reclamat que s’adaptin les quotes d’aquests treballadors a la nova realitat econòmica. Així mateix, ha alertat que no tots els “afectats reals” es podran acollir als ajuts, ja que aquests “no s’ajusten a la realitat” i ha denunciat una “manca” d’informació “oficial i publicada molts dies després de les rodes de premsa dels ministres”, pensades per al “postureig polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.