Política

Johnson demana paciència i mantenir el confinament

El primer ministre britànic prioritza la salut pública després d’haver tornat a la feina recuperat de la Covid-19

Mecenes del seu partit li reclamen aixecar restriccions per reactivar l’economia

Boris Johnson va anunciar ahir que el govern britànic mantindrà, de moment, les actuals mesures de confinament i de distància social. Ho va dir en el seu primer discurs després de tornar a la feina recuperat de la Covid-19. El primer ministre va assegurar que és massa aviat encara per plantejar cap pla per al desconfinament com li demanen alguns membres del seu partit i de l’oposició laborista. “És un moment de màxim risc, perquè molta gent veu l’èxit aparent del confinament i comença a preguntar-se si és hora de reduir les mesures de distància social”, va afirmar Johnson en un discurs de vuit minuts a la porta del número 10 de Downing Street després de passar dues setmanes recuperant-se a la seva residència d’estiu amb la seva parella, embarassada de set mesos. I va dir que encara no és el moment. Sis dels principals mecenes del Partit Conservador li han reclamat que comenci a eliminar les normes de distància social per poder reactivar l’economia del país. Els mecenes pertanyen a sectors com ara les telecomunicacions, la construcció, l’automoció, la banca i la restauració.

“No es tracta d’obtenir beneficis, sinó d’evitar la fallida del país, l’atur massiu, el tancament d’empreses i que la gent quedi sense casa”, va declarar Steve Morgan, exdirector de la constructora Redrow, un dels signants. Diversos membres del gabinet de Johnson donarien suport als empresaris.

“Entenc la vostra impaciència –va dir Johnson dirigint-se a empresaris i emprenedors– i entenc les conseqüències que pot tenir [el confinament] per a l’economia, però també soc conscient del risc de provocar una segona onada de contagis i de perdre el control del virus, i això no només seria un perill per a la salut, sinó també un desastre econòmic.”

I hi va afegir: “Rebutjo engegar a rodar tot l’esforç i el sacrifici que han fet els britànics i arriscar-nos a una segona onada [de contagis].” Johnson va enumerar cinc condicions per poder començar a reduir les restriccions del confinament: que baixi la mortalitat, que es protegeixi el Servei Nacional de Salut, que l’índex d’infeccions sigui baix, que hi hagi prou tests i equips de protecció per al personal mèdic i que s’eviti la segona onada. Encara són molt lluny d’això.

Les paraules de Johnson, però, es contradiuen amb l’anunci d’algunes empreses i clubs de futbol. La constructora Taylor Wimpey i els fabricants de cotxes Jaguar, Land Rover i Aston Martin ja han anunciat que reobriran les fàbriques a partir de dilluns vinent, 4 de maig, en principi amb el suport del govern.

Entrenaments de futbol

També alguns clubs de la Premier, la primera divisió de futbol, com ara l’Arsenal, el Brighton i el West Ham, obriran dilluns les instal·lacions perquè els jugadors puguin començar a entrenar-se.

El govern va anunciar que mantindria les actuals normes de confinament almenys fins al 7 de maig i, pel que es desprèn de les paraules de Johnson ahir, es podria allargar unes setmanes més. Sorprèn, per tant, l’anunci que estan fent algunes empreses.

LES FRASES

Rebutjo engegar a rodar tot l’esforç i el sacrifici que han fet els britànics
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC
No es tracta d’obtenir beneficis, sinó d’evitar la fallida del país
Steve Morgan
exdirector de la constructora Redrow


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.