Societat

Desconcert per l’ús obligat de mascaretes

El BOE publica avui la normativa per a l’ús de la protecció

A Barcelona no es multarà qui no en dugui, tret que l’incompliment sigui “escandalós”

Avui entrarà en vigor l’obligatorietat de dur mascareta a tots els llocs tancats i al carrer si no hi ha distància social, i quan aquest matí surti publicat el BOE amb les normes d’ús se sabrà de quin mal hem de morir. Dur mascareta ha aixecat controvèrsia, perquè han estat molts els metges i experts –fins i tot el mateix govern espanyol en un principi– que han recordat que precisament a l’exterior tenen poca eficàcia. Els ciutadans ja en duen amb normalitat al transport públic, però ahir mateix, l’Ajuntament de Barcelona, per boca del tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va assegurar que la Guàrdia Urbana no preveu multar els ciutadans que no en portin, tret que l’incompliment sigui “escandalós”. Batlle va recordar que cal veure com es desenvolupa la norma, però que, en tot cas, hi ha una “franja d’interpretació” quan es diu que s’ha d’utilitzar màscara si no es pot mantenir la distància de seguretat.

El Gremi de Restauració de Barcelona va recordar que l’ús de la mascareta pot ser acceptable en segons quines activitats econòmiques, però inviable en el sector de la restauració. “És obvi que, quan es va a un restaurant, la mascareta és un element que no es pot utilitzar”, va dir el director de l’entitat, Roger Pallarols, que va demanar a l’Estat que no fixi mesures “inviables” en un sector que ja està “prou tocat”.

L’Associació Xiringuitos de Catalunya, preocupada per si podran obrir i si els ajuntaments els eximiran d’alguns impostos per salvar la temporada, deia ahir que si els treballadors han de dur mascareta tot l’estiu, “evidentment” que en duran, tot i la incomoditat i la calor. “El tema sanitari ens preocupa molt, però a hores d’ara la qüestió de les mascaretes ens preocupa menys que saber si podrem obrir”, va explicar Olga García, membre de l’associació i responsable d’una guingueta a la platja d’Arenys de Mar.

Els que ja en duen són els temporers i els pagesos. “Ens van dir que n’havíem de dur si no hi havia una distància de dos metres i a dins del cotxe, i això és el que estem fent”, va explicar Jaume Pedrós, d’Unió de Pagesos, que, no obstant això, dubta sobre el que passarà a l’estiu. “No és gaire agradable dur-la per treballar i jo no sé què passarà quan faci calor”, va dir. Tanmateix, era optimista: “El desconfinament juga a favor nostre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.